Lúdcsalád ékesíti az agárdi teret

303

A Nyári lúd család című szoborkompozícióval találkozhatnak június 24-től mindazok, akik a Velencei-tó partjára, pontosabban az agárdi Nádas Étteremhez ellátogatnak.

Az út mellett kapott helyet ugyanis Kontur András szobrászművész vadludakat megörökítő bronz alkotása.

A szoboravatáson L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára elmondta: „a mai ünnepségünk azt jelzi, hogy az egész Velencei-tó környéke nemcsak eddig gazdagodott köztéri alkotásokkal, hanem még gazdagodni is fog. Polgármester úr szándéka szerint ugyanis Kontur András szobrászművész alkotása egy újabb program a nyitánya, hiszen valamilyen módon szeretné a város az átmenetileg vagy tartósan a Velencei-tó partján élő madarakat alkotások formájában megjeleníteni”.

IMG_2213

Mi szolgáltatott elegendő okot – tette fel a kérdést Tessely Zoltán országgyűlési képviselő – a nyári lúd család másfélszeres méretben történő bronzba öntéséhez? „Mindenekelőtt a Velencei-tó maga, amely nádasaival e védett vadludunk egyik jelentős hazai fészkelőhelye. Emellett Nils Holgersson meséje, mely a vadludak csodálatos világába enged betekintést, illetve az, hogy Konrad Lorenznek, a viselkedéstan és az etológia Nobel-díjas osztrák szülőatyjának köszönhetően sokat tudhatunk az ember és a vadludak ösztönös viselkedésformái közötti párhuzamokról” – fejtette ki a képviselő. Hozzátette: „meggyőződésem, hogy nagyszerű, példaértékű és emberi volt itt, a természet közelében éppen a nyári lúd családot választani a szoborkompozíció alanyául”.

IMG_2265
Nyári lúd család

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu