Vodkázás vakulásig

303

Szinte megcsapja az ember orrát a bőrnadrágok na meg a szocializmus pállott szaga a P. Mobil munkásságáról, harcos évtizedeiről szóló, október végén megjelent, rendhagyó könyvben.

Hegedűs István Mobilógia, Andrássy Bálint A dal ugyanaz marad címmel készített „forgatókönyvet”, ami annyit tesz, hogy elforgatva elölről és hátulról is elkezdhető az olvasás.

A részletes diszkográfiával ellátott könyv Mobilógia részében Schuster Lóránt interjú formájában mondja el a P. Mobil történetét, a dalok, albumok keletkezésének körülményeit, azok mögöttes tartalmait, személyes vonatkozásait. A mai zenészeknek a különböző feltöltőoldalak korában szinte elképzelhetetlen lehet, milyen volt az „átkosban” a nagy hatalmú, monopolhelyzetben levő funkcionáriusoktól függni. Ez a P. Mobil esetében konkrétan annyit tett, hogy az ország egyik legnépszerűbb zenekaraként nyolc évet kellett várniuk arra, hogy az Erdős Péter vezette hanglemezgyár végre kiadja első, bemutatkozó albumukat.

Talán ennek és a hasonló körülményeknek is betudható a P. Mobil nyolcfős „égi zenekara” – a kezdetektől mára ennyien távoztak el az élők sorából. Schuster tolmácsolásában sok olyan személyes információ derül ki a zenésztársak jelleméről, szellemi és lelki képességeiről, nem utolsósorban pedig zenészi kvalitásairól, amelyek nem feltétlen hízelgőek. Mindez áll az úgynevezett szakmára nézve is. Schuster ugyanakkor számos igazán szórakoztató sztorit is mesél. Ilyen a szovjetunióbeli turné, amelynek során egy esetben időleges vakulást okozó vodkázásba torkollott az egyik buli, másnap pedig újra tanultak járni a „résztvevők”.

A mű második részében Andrássy „Bogyó” Bálint kitartó kutatómunkájának eredményeként harminchat dal keletkezési körülményeit ismerhetjük meg. „Egy a cél, hogy a P. Mobil-életmű emblematikus dalainak egyedfejlődését mutassam be zenei kordokumentumok segítségével, és ezzel sok téves vagy ismeretlen részlet a helyére kerüljön. Sajnos van miből szemezgetni, mert a Mobilnak többtucatnyi dala tíz-tizenöt-húsz vagy akár harminc évvel megszületése után jelenhetett csak meg méltó (eredeti) formában. A lényeg mégis az, hogy a hosszú évtizedek alatt jöhettek-mehettek zenekari tagok, jöhettek-mehettek a közönség tagjai, jöhettek-mehettek zenei stílusok, politikai rendszerek, de a dal ugyanaz maradt!” – vall erről a Mobil krónikásaként is emlegetett Andrássy.

(Hegedűs István: Mobilógia – Andrássy Bálint: A dal ugyanaz marad. Szerzői kiadás, 2016, 460 oldal. Ára: 2590 forint)

Bákonyi Ádám – www.magyaridok.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu