Top film 2012 – A nyár legjobb filmjei

316

A Bourne hagyaték bemutatójával nálunk is hivatalosan véget ért a "nyári" moziszezon, és ez a szezon leginkább azért idézőjeles, mert immáron nem májusban, hanem a legújabb hollywoodi szokás szerint már áprilisban kezdetét veszi.

És ki az, aki ezért haragudna rájuk? No de a lényeg a lényeg: szerkesztőségünk összedugta kreatív buksiját, és a következő tízes listával állt elő (az április 5-e és szeptember 6-a között bemutatott, ún. közönségfilmekből válogatva):

10. Merida, a bátor (Brave)

A Fel! óta az első nem-folytatás a Pixartól. Az eredeti ötlet kidolgozása kissé döcögősre sikeredett, valahol félúton ráadásul megugrik egy medveméretű cápát, hogy aztán átmenjen nemhivatalos WALL-E remake-be. Mindezzel együtt nagy szívű, bájos darab.

Nemzetközi összbevétel: 488m dollár
Magyar nézettség: 128.558 néző (170.722.834 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A Fidesz legújabb rémálmát megtestesítő emancipált nőszemély a saját kezéért verseng. Egy harcias csaj, akivel fiúk és lányok egyaránt képesek azonosulni.

9. A biztonság záloga (Safe)

Jason Statham sokadik szólóprodukcióját a „no nonsense” hozzáállás különböztette meg a többitől, amely leginkább egy John Woo fénykorát idéző bodycountban ölt kilyuggatott testet, ráadásul galambos balettozás helyett csonttörő stílusban és sebességgel.

Nemzetközi bevétel: 35m dollár
Magyar nézettség: coming soon…
Blockbuster momentum: Ugyan a film inkább a közepesen olcsó „counter programming” sorát gyarapítja, azaz az aktuális blockbusternek teremt alternatívát, de a visszapillantóban nyomon követhető akciójelenetre azért a nagyok is büszkék lehetnének.

8. Magic Mike

Az év legnagyobb sztárja kétségkívül Channing Tatum: no nem feltétlenül nálunk, ahol mindhárom idei produkciója csupán so-so teljesített. Mindenesetre a vetkőző fiúkról szóló dráma a szerkesztőségben ügyesen izmozott – férfiszavazók ide vagy oda.

Nemzetközi bevétel: 154m dollár
Magyar nézettség: 37.320 néző (46.303.994 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: Hasizom, mellizom, hátizom, fenékizom, stb-stb.

7. Men in Black – Sötét zsaruk 3. (Men in Black 3)

A forgatás döcögős volt, a narratíva szintúgy, és a kritikai fogadtatás is csak tessék-lássék volt pozitív, mindenesetre a gyatra második rész emlékét sikerült kivillantani a fejekből – hála Josh Brolin elképesztő Tommy Lee Jones-imitációjának, és a mindig hálás hatvanas éveknek.

Nemzetközi nézettség: 624m dollár
Magyar nézettség: 192.716 néző (274.026.109 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A híres történelmi pillanatot némileg átíró finis, meg persze az időutazós kavar.

6. A diktátor (The Dictator)

Sacha Baron-Cohen szakított az áldokumentarista stílussal, de minden egyéb maradt a régiben: egy excentrikus kívülálló naivnak tűnő, amúgy igen csak éles, és természetesen baromi vicces rácsodálkozása az amerikai közhelyekre.

Nemzetközi bevétel: 176m dollár
Magyar nézettség: 124.643 néző (154.385.761 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: Nehéz választani, de talán a helikopteres városnézés fájt a legjobban… a rekeszizmoknak.

5. A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises)

Minden kétséget kizárólag Nolan Batman-trilógiájának konklúziója volt a szezon legjobban várt filmje, és a várakozáshoz mérten kisebbfajta csalódást is okozott, de ez elsősorban az elődök méretes árnyékának köszönhető. Mindenesetre Batman, Bale és Nolan egyaránt emelt fővel távozott a franchise-tól, melynek jövőjéről azóta is töprengenek az illetékesek.

Nemzetközi bevétel: 1.041m dollár
Magyar nézettség: 265.359 néző (336.659.571 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A denevér (The Bat) elkezdi röptét…

4. 21 Jump Street: A kopasz osztag (21 Jump Street)

Talán az egyetemes filmtörténelembe nem fog bevonulni, de Jonah Hill dédelgetett projektje nálunk mégis lenyomta a Denevért, mert ennyi szeretni való marha filmes kikacsintásokkal teli, néha már-már szürrealitásba hajló hülyéskedését egyszerűen nem tudtuk nem szeretni.

Nemzetközi bevétel: 201m dollár
Magyar nézettség: 37.520 néző (45.264.857 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A speckó trip különböző fokozatai (amely tulajdonképp a Garázs rock című film egyik jelenetének nagyobb költségvetésű újrája, de oda se neki).

3. Ted

Seth MacFarlane, a Family Guy szülőatyjának hála gyerekkorunk egyik legbecsesebb szereplője elveszítette ártatlanságát, és ez már önmagában elég volt ahhoz, hogy a filmből az év egyik legnagyobb sikere legyen, de hogy nem érdemtelenül, az nem az alibisztorinak, hanem MacFarlane a tévék képernyőjén már bevált, popkulturális kiszólásokkal teli humorának és itt-ott beszúrt miniszkeccseinek köszönhető.

Nemzetközi bevétel: 394m dollár
Magyar nézettség: 111.356 néző (136.749.619 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: Nem lenne fair kihagyni Mark Wahlberget a hozsannából, hisz kettejük párosa az, amely eladta a filmet, szóval legyen a Thunder Song. Amúgy Flash! Aa-aaaa!

2. Bosszúállók (The Avengers)

A Marvel ötéves terve (na jó, bemutató szempontjából inkább négy-, kivitelezés tekintetében pedig van vagy hét-nyolcéves is az a terv) gyakorlatilag példa nélküli, s simán össze is roppanhatott volna saját súlya alatt, hisz a Bosszúállók nem kevesebb, mint 7+1 kimelt karakterrel zsonglőrködik, méghozzá úgy, hogy végül senki sem szorul háttérbe. Nem-nem, még a Kapitány se.

Nemzetközi bevétel: 1.507m dollár
Magyar nézettség: 302.830 néző (431.322.180 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A veszteségekkel és saját egójukkal szembesülve a csapat végre összeáll.

1. Prometheus

Ridley Scott nagyon várt és kétségtelenül zseniálisan felvezetett Alien-univerzum-ÉS-fejtágító filmje ugyan magán viselte a blockbusterek jellegzetességeit (nagy kaland! nagy látvány! nagy múlt!), ám narratívájában, gondolat- és hangulatvilágában nem is eshetett volna távolabb a nagy nyári filmek szögegyenes paramétereitől. Ennek köszönhetően durván megosztotta közönségét, de úgy tűnik, a szerkesztőségünket már nem annyira. A nyár legjobbjából simán lehet az év (egyik) legjobbja is.

Nemzetközi bevétel: 375m dollár
Magyar nézettség: 222.156 néző (329.707.808 Ft bevétel)
(Anti)Blockbuster momentum: Császárszülés Scott módra.

aeonflux.blog.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu