Egyéves a Halmos Béla Program

209

A Halmos Béla Program indulását 2015. december 22-én jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke és Doncsev András, az NKA alelnöke.

 A program célja a népzenei utánpótlás támogatása, színvonalas nép- és világzenei produkciók fellépési lehetőségeinek, bel- és külföldi népszerűsítésének elősegítése, táncházak programjainak támogatása.

Doncsev András, az Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a programot bejelentő sajtótájékoztatón elmondta: a program kidolgozását nem egy külföldi licenc átvétele, hanem a hazai igényeket szem előtt tartó, a korábbi visszajelzéseket is felhasználó, széles körű szakmai egyeztetés előzte meg. Hozzátette: a tervezett induló keret 150 millió forint, de az alap bevételétől függően később ez magasabb összeg is lehet.

A projekt nyolc alprogramja:

– hazai és határon túli táncházak, népzenei és folkklubok támogatása,

– népzenei és világzenei szólisták népszerűsítésének, portfóliókialakításának elősegítése,

– nemzetközi jelenlét erősítése,

– vidéki és határon túli népzenei és világzenei koncertek, turnék megvalósítása

– Kárpát-medencei zenei fesztiválok és kulturális rendezvények népzenei és világzenei programjának támogatása,

– tematikus médiaműhelyek támogatása,

– néptáncegyüttesek produkciói népzenei kíséretének támogatása,

– népdaloktatás fejlesztése, oktatási anyagok megvalósítása.

Száznyolcvannyolc rendezvény kapott támogatást a Halmos Béla Programból – erről már július 22-én a Veszprémi Utcazene Fesztiválon tájékoztatta az MTI-t Doncsev András. Az alelnök kiemelte: az első körben kiírt öt alapprogramra 227 pályázat érkezett, melyből 188-at támogatott a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma. Ez kimagasló, 82 százalékos támogatási arányt jelent – tette hozzá. A hazai és külhoni rendszeresen működő táncházak és folkklubok alprogramban 112 pályázatot támogatott a kollégium több mint hetvenmillió forint értékben – közölte az Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Doncsev András akkor megjegyezte: az üres adathordozói díjak révén az év második felében újabb 150 millió forint értékben lesz lehetőség pályázni a Halmos Béla Programban.

Forrás: Kultúra.hu/MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu