Szellem a fazékból – Online fakanál

127

"Dübörög a gasztroforradalom" - áltatjuk magunkat. Ezzel szemben az igazság az, hogy csak szűk körben dübörög. A magyarok többsége - sajnos - igénytelenebb, mint valaha.

Legalábbis ez derül ki azokból a toplistákból, amelyeket a Google Trends, valamint a legnépszerűbb receptkereső oldalak közzétettek. Ha valaki tényleg kíváncsi, hogy hol tart a magyar konyha, böngéssze át a 2013-ban legtöbbször letöltött receptoldalakat. Megtudja, mi a „korszellem”.

A három lista (Google Trends, Mindmegette, NoSalty) kulináris látlelet. Szociológiai tanulmány. A való világot tükrözi, nem a vágyainkat. És a valóság megdöbbentően lehangoló. A tavalyi évben – az internethasználók sokmilliós táborában – a legtöbbször letöltött receptek a következők: muffin, brownie, gofri, pizza, Kata-szelet, Kinder Bueno-szelet, tiramisu, „villámgyors” lasagne. Vagyis a világtrend divatos ételei, amiket az alulinformált, igénytelen publikum a receptújságokból, televíziós főzőcskeműsorokból ismer.

Hová lett Jókai Mór nevezetes listája (Nemzeti eledeleink), hová foszlottak Mikszáth Kálmán ősételei? Eleinte a kiveszőben lévő régi ételeket sirattuk, ma már annak is örülünk, ha valaki lucskos káposztát, szalontüdőt, fogyasztható véres vagy májas hurkát készít. De hogy a 30 leggyakrabban letöltött hazai recept között ne szerepeljen egyetlen valódi magyar étel se (babgulyás, töltött káposzta, halászlé), azt álmunkban sem gondoltuk.

Mondhatják persze, hogy a palacsinta, a lángos, a sajtos pogácsa meg néhány csirkeétel szerepel a listán. De olvassák el a recepteket, és rádöbbennek, nem a minőség számít. A leggyakoribb keresőszavak: „gyorsan”, „könnyen”, „olcsót”. Igaz volna, amit a New York Times állít, hogy a mai 18-35 közti nők hetven százaléka életében nem járt piacon? Hogy a bevásárlásra és a főzésre legfeljebb napi 30 percet szánnak?

Mikszáth már 1889-ben a „jövevényételek” inváziójáról panaszkodott. Mit szólna most a brownie-k, muffinok, macaronok, fancy cake-ek áradatához? Tényleg ez a magyar konyha jövője? Bori fagyasztott pizzája? A „villámgyors” lasagne? Az ételízesítővel felturbózott bundás kenyér?

Az ember nem akar hinni a statisztikáknak, amikor azt olvassa, hogy a rendszerváltoztatás óta 30 százalékkal kevesebb halat, tejet, tojást fogyasztunk. A három listán semmiféle halétel nem szerepel (még hekk sem)! Az egyetlen zöldség a Cézár-saláta. Tényleg csak édességet és csirkét eszünk? A magyar konyhából kihalt a kecsege, az angolna, a nyúl, a kecske, a csombor, az articsóka? Elhalálozott az összes magyar édesség? Senki nem készít madártejet? Túrógombócot? Se aranygaluskát? Még egy nyomorult pitét se, csak Kinder Bueno-szeletet? De hiszen ennyi idő alatt számtalan legendás magyar süteményt is elkészíthetne! Rákóczi-túrós (nem, nem a fejedelem!), rigójancsi (igen, a prímás), Suhajda-szelet (nem, nem a gonosz labanccá lett áruló a Rákóczi hadnagya című filmből, hanem a két világháború közti csokoládégyáros).

Az ízek pusztulásának vészjósló korát éljük; ínyünket naponta bombázzák mesterséges aromákkal, ízfokozókkal, étvágyunkat manipulálják: ma már a tömegfogyasztásra szánt élelmiszerek 90 százaléka húsz-egynéhány növény származékaiból készül. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Ha feladjuk étkezési szokásainkat, veszni hagyjuk hagyományos ételeinket, akkor az ipari moslék lavinaként fogja elsöpörni a mezőgazdaságunkat, környezetünket, egész kultúránkat.

És akkor már listát sem lesz értelme készíteni.

Vinkó József – hetivalasz.hu

Szellem a fazékból – Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek.”

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu