„Főzz az egészségedért” 17. recept: Cukkinis lecsó főtt kukoricával

349

A lecsó és a főtt kukorica a nyár slágerei. Nálunk mindenképpen. No lássuk, mi lesz, ha ezt a két kedvencet egybe dolgozom. Tudom, két dudás nem fér meg, de két kedvenc ..? Nagyon is!

A hozzávalók az egy szem paprika kivételével a kiskertből vannak, így nem tudok mindenhez árakat írni, de nemrég jártam zöldségesnél dinnye ügyben és sikerül megjegyeznem néhány zöldség árát.  

Hozzávalók:
 
3 kisebb fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma (1 kg ~ 800,-)
4 nagyobb paradicsom (1 kg ~ 120,-)
1 zsenge cukkini
1 kicsike tök
1 nagyobb paprika (1 kg ~ 160,-)
1 cső tejes kukorica (1 db 40-60,-)
só, bors
csombor, majoranna
csipetnyi cukor
1 ek olaj
kevéske margarin
1 szelet kenyér
 
 
A kukoricáról lehántom a csuhét és a bajuszt, kicsit lemosom, konyhai papírtörlővel leszárítom. Bekenem a margarinnal, megsózom és alaposan betekerem fóliába, aminek a két végét szorosan összetekerem. (2 perc) Tányérra teszem és a mikró legmagasabb fokozatán 5 percig párolom.
A sütőt beforrósítom, a kenyérszeletet sötőpapírra teszem és a forró sütőbe teszem, pirulni.
Kis edényben vizet forralok, a paradicsomokat megmosom, kicsit bevágom a héjukat. A lobogó vízbe teszem pár másodpercre, majd utánna hideg vízbe. Így a héját könnyedén le tudom húzni. (2 perc).
A hagymákat megpucolom, a fokhagymát egy fél gerezd kivételével apróra, a vöröshagymát nagyobb kockára vágom és az forró olajon aranyszínűre üvegesítem. (4 perc)
Amíg a hagyma készül, a paprikát kicsumázom, felkockázom.
A tököt meghámozom, magos részét kiveszem, húsát felkockázom.
A cukkinit nem hámozom, csak alaposan megmosom és szintén kockára vágom. Ugyanígy a már hámozott paradicsomot is. A magos részét nem szoktam kivenni, egyrészt, mert sajnálom eldobni a valóban napérlelte, édes paradicsomnak ezeket a részeit, másrészt, mert így kicsit szaftosabb lesz a lecsóm és az apró magocskák igazán nem zavarnak.
Az aranyszínű, illatos hagymára teszem a kockázott paprikát és 4 percig együtt kevergetem.
Tök és cukkini, további 2 percre.
Paradicsom, még 2 perc.
Fűszerezem: só, bors, három bő csipetnyi friss csombor, 2 csipetnyi friss majoranna, picike cukor, hogy a paradicsom savasságát elvegye.
 
 
Falapáttal összekeverem, megkóstolom, ha kellene, utánna fűszerezem, kész is.
A pirítós elkészült, a szelet kenyérre dörzsölöm a meghagyott fél gerezd fokhagymát.
Az időközben szintén készre párolódott (mindössze 6 perc kellett a mikróban) és forróságában már kezelhetővé szelídült kukoricáról lehúzom a folpackot. A cső feléről levágom a szemeket és a lecsóba keverem. A többi vagy azon melegében a pocakomba vándorol, vagy felkarikázom és a lecsóval együtt tálalom.
Finom, könnyű – egy 1 olaj és kb 1 kk-nyi margarin zsiradék van benne, a többi csupa friss zöldség -, szupergyorsan kész van. Ízlés szerint fűszerezhető, hiszen a paradicsomhoz a friss rozmaring, bazsalikom tökéletesen szintén illik, a tök és cukkini eléggé semleges ízű, hogy minden zöldfűszerhez jól társuljon.
 
Gyors & könnyű >> 15-20 perc
 
Jó étvágyat!
 
Tipp& trükk
 
Hogy télen is ehessünk lecsót és ne aranyárban vegyem hozzá a paprikát, paradicsomot, fagyasztóba szoktam lecsó alapot eltenni. Ehhez hagymát és paprikát lepirítok, mikor kihűlt, zacskókba adagolom és mehet a fagyasztóba. Mikor főzni akarok belőle, kiveszem, kienged és már használható is. A paradicsomot meghámozom, felkockázom, adagolom, fagyasztom. Mehet télen lecsóba, levesbe, főzelékbe, paprikásba.
 
 
Szószedett:
 
csuhéj – panusa, a kukorica csövet borító zöld levelek
bajusz – mármint a kukoricáé, a kukorica csövet borító „szálak”
 
 
 
Szerző: Garffyka
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu