Az egészséges életmód és a tanulás csökkentheti a demenciás esetek számát

287

Az új tudás megszerzése, az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása és az elmagányosodás elkerülése megelőzheti a demenciás esetek harmadának kialakulását.

A demencia mögött meghúzódó kockázati faktorok széles körű elemzése alapján kilenc különösen fontos tényezőt emeltek ki a kutatók.

Ezek között említették meg a 15 éves kor utáni tanulást, középkorúaknál a magas vérnyomás, az elhízás és a halláscsökkenés kordában tartását, valamint a későbbi életben a dohányzás mellőzését, a depresszió, a mozgásszegény életmód, a társadalmi elszigeteltség és a cukorbetegség kockázatának elkerülését.

A kutatók szerint amennyiben ezeket a tényezőket teljesen sikerülne kiküszöbölni, világszerte minden harmadik demenciás eset elkerülhető lenne.

Középkorú hölgy nyújtógyakorlatot végez. (Fotó: AFP)

Illusztráció. (Fotó: AFP)

“Bár a demenciát csak idősebb korban diagnosztizálják, az agy elváltozásai rendszerint már évekkel korábban elkezdődnek” – mondta el Gill Livingston, a London College Egyetem professzora, annak a 24 nemzetközi szakembernek egyike, akik a The Lancet orvosi folyóirat megbízásából az elemzést elvégezték.

A Nemzetközi Alzheimer Szövetség legutóbbi becslése szerint a betegség költségei évente 818 milliárd dollárra rúgnak. A demenciát az agy kóros elváltozásai okozzák, leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amely az agysejtek pusztulásával jár, károsítja az emlékezetet, hatással van a gondolkodásra, a viselkedésre, tájékozódásra és a mindennapi élettel kapcsolatos tevékenységek ellátására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2050-re az érintett emberek száma megtriplázódik, és eléri a 131 milliót. Az elemzés rámutatott, hogy az összes demenciás eset 35 százaléka megelőzhető lehetne három komoly rizikófaktor kiszűrésével: a fiatalkori oktatásban való részvétel növelésével, a középkorban jelentkező halláscsökkenés javításával és a dohányzás elhagyásával.

Azok, aki fiatalon nem végeznek középiskolát, idősebb korukban kevésbé foglalkoznak a kognitív hanyatlással, a hallás megőrzése pedig a gazdagabb, stimulálóbb környezethez való kapcsolatot segíti. A dohányzás elhagyása révén csökken a neurotoxinok értéke a szervezetben, javul a szív állapota, ami az agy egészségére is jó hatással van a szakemberek szerint.

hirado.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu