Felfedi titkait a Titanic

529

A jéghegynek ütközött és elsüllyedt hajó, amely kora legnagyobb személyi transzatlanti hajója volt most egy népszerű kiállításon "meséli el" saját történetét.

Ma nyitja meg kaput az az egyedülálló kiállítás, amelyen több száz eredeti műtárgyat láthatnak a látogatók  a híres hajóroncsból. A hajó technikai felszerelései, bútorok, de még az utasok személyes tárgyai (ruhák, ékszerek, pénztárcák) is megtekinthetők, a tárlaton pedig a kor helyi történelmi eseményei mellett a Titanic magyar vonatkozású történetéről is sok mindent megtudhatunk.

A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között. A nagy transzatlanti hajók szimbolizálták a 20.század elejének hatalmas fejlődését és a technológia új korszakának kezdetét. Azonban a Titanic mégsem vonult be a sikertörténetek közé, hiszen első útján süllyed el az Atlanti-óceánon, 1912. április 15-én. Több mint 1500 ember vesztette életét ezen az éjszakán.

Grafika a Titanic luxushajó elsüllyedéséről (MTI FOTO/EPA)

Grafika a Titanic luxushajó elsüllyedéséről
(MTI FOTO/EPA)

A tárlat hitelesen mutatja be a XX. század elejének társadalmi és politikai helyzetét, történelmi kapcsolatait, Magyarországon és a világ többi részén. A bejáratnál a látogatók egy beszállókártyát kapnak egy valódi Titanic utas nevével, a kiállítást egy különleges időutazásként élhetik át a tengerjáró fedélzetén. A kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően a látogatók átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.

London,  1985. szeptember 3. A Titanic nevű 267 méter hosszú, 30 méter széles brit óriásgőzös - az angliai Southamptonból Amerika felé tartva -  1912. április 14-én - a jéghegyektől hemzsegő legrövidebb északi útvonalon - jéghegynek ütközött és 15-én hajnali 2 óra 20 perckor elsüllyedt. A képen: a Titanic. MTI Fotó/RTR

A Titanic nevű 267 méter hosszú, 30 méter széles brit óriásgőzös – az angliai Southamptonból Amerika felé tartott  (MTI Fotó/RTR)

Az egyik leglátogatottabb európai kiállítás a hét minden napján reggel kilenctől este nyolcig tekinthető meg a volt VAM Design Center területén.

hirado.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu