Ezt nézhetjük a héten – Heti mozibemutatók – 2013/48. hét

294

A hét nyolc mozibemutatója között két animációs film, Lindsay Lohan és az új Életrevalók is szerepel.

Battle of the Year – Az év csatája (6)

A 3D-s és táncosfilmek kedvelőit biztosan feldobja a hír, hogy a Battle of the Year – Az év csatája megérkezett a magyar mozikba is, mindenki más kellő fenntartással kezelje az eseményt. Ezúttal egy breaktánccsapatok világkupája szolgáltatja az ürügyet, hogy egy csomó fiatal összegyűljön a világ minden szegletéből és élet-halál harcot táncoljon, pompás koreográfiák és sok-sok zene közepette. A történet se több, se kevesebb.

Battle of the Year – Az év csatája (6)

A 3D-s és táncosfilmek kedvelőit biztosan feldobja a hír, hogy a Battle of the Year – Az év csatája megérkezett a magyar mozikba is, mindenki más kellő fenntartással kezelje az eseményt. Ezúttal egy breaktánccsapatok világkupája szolgáltatja az ürügyet, hogy egy csomó fiatal összegyűljön a világ minden szegletéből és élet-halál harcot táncoljon, pompás koreográfiák és sok-sok zene közepette. A történet se több, se kevesebb.

Fordulópont (12)

Az Életrevalók valami egészen természetes módon érzett rá az emberek hétköznapi érzéseire és olyan eleganciával mutatta be két ember barátságát, hogy az a buddy movie-k legjobb hagyományait juttatta a néző eszébe. A világsikerről viszont a producereknek az lett a kattanásuk, hogy bármi áron meg kell ismételni a megismételhetetlent. Franciaországon belül és kívül keresi mindenki a következő Életrevalókat, akár a két főszereplő, Omar Sy és François Cluzet. Utóbbi igyekszik sikerre vinni a Fordulópontot, amelyben egy olyan, a Vendée Globe-on szereplő vitorlázót alakít, aki sokkot kap, amikor kiderül, egy hajótörött menekült srác került a fedélzetre, veszélyeztetve ezzel a férfi szereplését. Aztán az események közepette egy megindító barátság veszi kezdetét, és ettől még a vitorlázásról sokat nem tudók is élvezni fogják a Fordulópontot. Amely ugyan nem az új Életrevalók, de emberi érzései és életszerűsége miatt üde színfoltja az idei filmtermésnek.

Harcban élve (16)

Sylvester Stallone forgatókönyve alapján készült a Harcban élve, amely jó PR Jason Statham filmjének, s nem is annyira blöff, hiszen Stallone ebben a minőségében folyamatosan jelen volt pályafutása során a filmjeiben, és nemcsak a Rocky- és Rambo-szériákban. Ha fiatalabb lenne, talán még a főszerepet is elvállalta volna a Harcban élve című akciófilmben, amelyben így az ügyeletes kemény legényt Statham játssza. Bár egy regény adaptációja a sztori, mintha egy nyolcvanas évekbeli akciófilmbe csöppentünk volna: egykori ügynök visszavonul a külvilágtól, hogy csak lánykájának szentelje életét, de a körülötte lévők mindenáron macerálják, s persze hogy felébresztik az alvó zsarut.

A Mikulás mentőakció (6)

A hét animációsfilm-dózisát A Mikulás mentőakció és a Rozsdalovag szolgáltatja, az egyik brit, a másik német színekben pompázik. A Mikulás mentőakcióból megtudhatjuk, hogy a Mikulás a karácsonyi ajándékozást egy időgép segítségével tudja egyetlen éjszaka alatt végrehajtani, s az is kiderül, hogy mi történhet, ha az időgép rossz kezekbe kerül. Egy manó mindenesetre megmentené a karácsonyt, de mentőakciója során egyszer csak a múltban találja magát. 2D-ben és 3D-ben is.

Az őrtorony (16)

A hét művészfilm-kínálatát leginkább Az őrtorony jelenti, amely Torontó és Rotterdam rangos mustráit megjárva érkezett most meg a hatai mozikba is. A török dráma egy férfi és egy nő életéről szól, akik egymással párhuzamosan döntenek úgy, hogy kivonulnak a társadalomból és elgondolkodnak az élet nagy kérdésein. Aztán a történet egy pontján keresztezik egymás életét, s úgy alakul, hogy kénytelenek egymásnak segíteni, különben nem tudnak túllépni megfeneklett életükön.

Rozsdalovag (6)

Német egész estés animációból sem volt eddig túlkínálat, elválik, hogy a Rozsdalovag pro, avagy kontra érvként kerül-e majd be a köztudatba. A klasszikus mesék cselekményét idéző történetben egy gonosz betolakodó elfoglalja a király trónját, Rozsdalovag pedig kötelességének érzi, hogy felszabadítsa az elnyomás alól Páncélvárat, és visszaültesse az eredeti uralkodót a trónra. A németeknél mérsékelten sikeres mese 2D-ben és 3D-ben is megtekinthető, színház után most moziban is Magyarországon – érdekes módon nem elsősorban gyerekeknek.

Vétkek völgye (16)

Az év kétségtelenül egyik legérdekesebb mozibemutatója érkezik most a magyar mozikba. A Vétkek völgye sokaknak talán Lindsay Lohan visszatérése és meztelenkedése miatt lehet vonzó, mások a pornószínész James Deen mozis szereplésére kaphatják fel a fejüket, ám ennél lényegesen érdekesebb, hogy a kultíró Bret Easton Ellis forgatókönyvéből a kultrendező Paul Schrader készített most filmet! Az Amerikai psycho írójának történetét a Taxisofőr és a Dühöngő bika forgatókönyvírója rendezte, aki direktorként is működik évtizedek óta, csak azon a területen nem sikerült olyan maradandót alkotnia. Ettől függetlenül hatalmas koponya és hihetetlenül jelentős a filmtörténet számára (nem felejtve filmelmélet-írói munkásságát sem a film noir és a transzcendens film kapcsán). A mostani, a hollywoodi mételyt leleplezni szándékozó Vétkek völgye című munkájában a gátlástalan producer csak alibifilmezést folytat, elhanyagolt barátnője viszonyt folytat egy másik férfival, és mindent ellep a korrupció, a kapzsiság és az indulat. A még mindig csak 27 éves és reménytelenül lecsúszóban lévő Lindsay Lohan visszatérési kísérlete négy éve süllyedő művészi pályájára.

kgy – mno.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu