Tony Curtis nyomában

428

Tony Curtis, a mátészalkai gyökerekkel rendelkező, világhírű filmszínész 92 éve, 1925. június 3-án született. Mátészalkán nagy tisztelettel adóznak életművének: a város 2004-ben Pro Urbe elismerést adományozott a híres színésznek, 2016-ban pedig emléktáblát helyeztek el a Magyar Hollywood Tanáccsal közösen a Kossuth utcai zsinagóga falán Tony Curtis tiszteletére.

Mátészalkán büszkék a városhoz köthető filmes mogulok sikereire, így a terveik között szerepel egy, a „Hollywood bölcsője” tematika köré szervezett turisztikai projekt megvalósítása. Ennek előkészítése céljából az elmúlt napokban Mátészalka Város Önkormányzata és a Magyar Hollywood Tanács közös küldöttséggel járt az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján. Programjuk részeként felkeresték Tony Curtis özvegyét, Jill Curtis-Webert, aki Las Vegastól 80 kilométerre, Sandy Valley-ben működteti a Shiloh Horse Rescue nevű, lovakkal foglalkozó menhelyét. Jill Curtis-Weber örömét fejezte ki a küldöttség látogatása miatt. Elmondta, hogy Tony Curtis nagyon büszke volt magyar származására, mátészalkai gyökereire. Jill elmesélte, hogy Tony Curtis halála előestéjén egy magyar altatódalt énekelt. Üdvözölte a mátészalkai turisztikai projekt ötletét és személyes támogatásáról biztosította a küldöttséget. Dr. Hanusi Péter polgármester meghívását Mátészalkára örömmel fogadta, és férje személyes tárgyaiból, emlékeiből álló kiállítási anyagot ajánlott fel a város számára.

Curtis4_masolata

A küldöttség felkereste a Palm Memorial Park temetőben Tony Curtis sírját, és lerótták kegyeletüket a színészlegenda hamvai előtt. Curtist itt helyezték örök nyugalomra 2010 októberében.

Az előkészítő emléktúra részeként meglátogatták a Mátészalkától Las Vegasig terjedő gazdag életútra, a magyarságára élete végéig büszke Tony Curtis különböző, Los Angeles-i és hendersoni lakóhelyeit. A Hollywod Boulevard-on, a hírességek sétányán megtekintették Tony Curtis és Adolph Zukor csillagát is. A világ egyik legnagyobb filmstúdiójában, a Paramount Picturesben megtekintették a tanulmányai kapcsán mátészalkai kötődésű alapítóatya által beindított világsikereket.

Curtis1

A látogatás során a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnöke, a Diaszpóra Tanács tagja, Pereházy Miklós vendégül látta a delegációt számos Los Angeles-i magyar jelenlétében. Dr. Hanusi Péter és Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Tanács elnöke bemutatta a delegáció utazásának célját és köszönetet mondott a kedves fogadtatásért. Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója Mátészalka történeti érdekességeiről, a város híres szülötteiről beszélt a jelenlévőknek. Dr. Hanusi Péter polgármester és Pereházy Miklós elnök a Tony Curtis-projektben való együttműködésről állapodtak meg. Útja során a delegáció többek között találkozott Andrew Friedmannel, Los Angeles korábbi vezető politikai személyiségével és a Bais Naftoli zsidó közösség világi vezetőjével. A sikeres ügyvéd, Magyarország elismert támogatója – számos magyar állami kitüntetés tulajdonosa – lelkesedéssel beszélt családjának, elsősorban néhai édesapjának Mátészalkához fűződő rokoni kapcsolatairól, és a beszélgetés során a Kossuth utcai zsinagóga jelenlegi állapota és jövője is szóba került.

Curtis5

A küldöttség Tony Curtis lábnyomában címet viselő útja rendkívül hasznos volt a tervezett turisztikai fejlesztések előkészítése szempontjából. A Magyar Hollywood Tanács a 2017. augusztus 24. és 26. között zajló Fényes Napok rendezvénysorozatára ismét hollywoodi megemlékezéssel készül.

kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu