Mercedes-Benz LAPV 6.X Concept – most szép lenni katonának…

171

A katonák nyáron is katonák... A hangzatos nevű EUROSATORY 2010 kiállítást júniusban rendezték meg Franciaországban és a "kötelező gyakorlaton" bemutattak mindent, amivel gyilkolni lehet - meg azt is, amivel menekülni... 

A Mercedes-Benz – egyebek között – ezen a kiállításon mutatta be a Light Armoured Patrol Vehicle (LAPV) járműosztály legújabb fejlesztését, a 6.X Concept modellt. A zseniális G-osztály jólismert civil erényeit megtartva, a katonák igényeihez igazított Könnyű Páncélos Járőrautó olyannyira jól sikerült, hogy nyugodtan dalra is fakadhatunk: „Most szép lenni katonának…”

A teljes nevén G-Wagon Light Armoured Patrol Vehicle 6.X Concept 1,3 tonnányi hasznos teherrel is eléri 150 km/órás tempót. Hajtásáról csak annyit árult el a gyár, hogy közös nyomócsöves dízelmotorja képes a járművet akár 45-50 fokos emelkedőn is feltolni. Lejtmenetben négy hűtött tárcsafék fogja meg a dobozt. Modulrendszerű páncélzata sérülés esetén könnyen és gyorsan cserélhető, haspáncélja a gyalogsági aknáktól is megvédi utasait.

A portálhidaknak köszönhetően alapból is jó gázlóképességű autó szabad magassága a levegős lengéscsillapítókkal 450 mm-esre (45 cm!) növelhető. A felfüggesztést vezérlő automatika menet közben az aktuális terepviszonyokhoz állítja a guminyomást is, a speciális BFGoodrich abroncsok aszfalton is látványosan feszítenek a beadlock-rendszerű felniken.

A Satory bázison a biztonsági felszereléseken és az autó tereptulajdonságain kívül leginkább az autó távközlési és informatikai berendezései ejtették ámulatba a meghívott vendégeket.

A Daimler – együttműködve az Airbus repülőgépeket gyártó EADS konzorciummal – megoldotta, hogy amikor a LAPV 6.X parancsnoki státuszban, irányítási pontként üzemel, fedélzeti számítógépe rögzíti a bevetés minden egyes fontos mozzanatát, integrált kommunikációs rendszere pedig átfogja a teljes UHF és VHF-sávot. Az autóba beépítettek egy mobil Tetrapol-bázisállomást is, amelyhez olyan, a mobiltelefonokhoz hasonló kézi készülékek tartoznak, amelyekkel nemcsak telefonálni lehet, hanem rádióadó-vevőként is funcionálnak, beleértve a csoporthívás lehetőségét is. Ezt a rendszert olyan területeken használják, ahol más hálózatoknak már nincs térereje.

Az autón narancssárga minden olyan egység, amelyet műszaki újdonságként jegyez a cég.

4x4online

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu