Hogyan navigáltak az autósok egykoron?

694

Micsoda kérdés! - gondolhatjátok - természetesen térképpel. Igen ám, de az automobilizmus hőskorában, az első világháború előtti évtizedekben kevés személyautó volt hazánkban. Következésképp az autós kirándulások elmaradhatatlan kellékei (autós térképek, autósok útikönyvei, benzinkutak, szerelők stb.) is ritkaságnak számítottak

1908-tól kezdve évről-évre megrendezték Európában a Henrik herceg túrautat. Henrik porosz királyi herceg nagy automobilista volt, tőle származott az ötlet.  1909-ben már Magyarországot is érintette ez a megbízhatósági verseny. Ennek az 1500 km-es túraútnak a Budapest-Bécs közötti szakaszáról sikerült megszereznem a navigációs térképet. A hat lapból álló, leporellószerűen összehajtogatott térkép adatai autós terepbejáráson alapulnak.

Most pedig jöjjön az útvonal. Úgy logikus, ha a térképlapokat visszafelé, Bécstől Budapest irányában közlöm, így folyamatában lehet látni az útvonalat.  A valóságban az autósok Budapestről indultak.

Jobbra a besatírozott sáv az út emelkedését mutatja.

De jöjjön a lényeg.

06_9.jpg

05_11.jpg

04_8.jpg

03_8.jpg

02_10.jpg

01_12.jpg

Forrás: timelord.blog.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu