Soharóza bérházkoncert

379

Ezúttal egy budapesti bérházban varázsol a Soharóza, amely Közös képviselet címmel ad koncertet a Paloma designudvarán szeptember 26-án.

Az előadás koncepcióját a darabot író és rendező Szilvay Máté kifejezetten egy bérházi lakóközösségre álmodta meg, így valós emberek valós életterében játszódik.

A Trafó idei őszi évadát a Tabu kollekcióval három zajos teltházzal nyitó társaság rá jellemző módon szokatlan helyszínen, a design boltoknak is helyt adó, de lakóházként funkcionáló patinás Kossuth Lajos utcai Paloma udvarán egymás után két koncertet is ad szeptember 26-án este.

Az előadás koncepcióját a darabot író és rendező Szilvay Máté kifejezetten egy bérházi lakóközösségre álmodta meg a többek között Péterfy Borival és a Kiscsillaggal is dolgozó Kiss Ákos media designer házfalakra vetített vizuáljával szoros harmóniában. A koncert különlegessége emellett, hogy az alkotók az előzetesen regisztrált közönséget is beleszövik az előadás anyagába.

A Közös képviseletet nagy sikerrel, két teltházas előadással mutatták be tavaly októberben egy V. kerületi, Molnár utcai bérházban, valamint az idei Ördögkatlanon is nagy érdeklődés övezte az ott részleteiben megismételt műsort.

A produkcióban a Soharóza énekesei jellegzetes bérházi figurákat, hétköznapi embereket formálnak meg és saját tapasztalataikból, vagy mások tipikusnak vélt frusztrációiból, konfliktusaiból és vágyaiból áll össze a kórus és a ház egyszeri és megismételhetetlen története.

Az előadás zenei anyaga is ezt a sokféleséget tükrözi, hiszen éppúgy találunk benne kortárs minimalista kompozíciót, sanzont, mint bolgár népdalt és szanszkrit mantrát; az elhangzó prózai szövegek pedig hol egy régi pártlapból, hol egy kortárs költőtől vagy akár a Wikipédiáról származnak.

A Soharóza korábbi produkcióihoz is előszeretettel választott szokatlan helyszíneket; volt már koncertjük erőműben, törökfürdőben és barlangban is. A mostani helyszín a Közös képviselet dramaturgiájából következik: valós emberek valós életterében játszódik, a sokunk számára ismerős bérházi mindennapok kelnek életre dalban.

A kórusra jellemző zenei alkotási módszerrel dolgoztak többek között szóimprovizációval és circle song-gal. Az este folyamán elhangzik egy-egy szöveg Kemény Istvántól, Adrian Henritől és Eric Berne-től.

A produkció külön érdekessége, hogy a Soharózát ezúttal nem a társulat vezetője, Halas Dóra, hanem a darabot jegyző egyik kórustag, Szilvay Máté vezeti.

Fotó: Soharóza Facebook-oldal

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu