V. Keresztény Színházi Fesztivál

166

Idén ötödik alkalommal rendezi meg az Újszínház április 6. és 13. között a Keresztény Színházi Fesztivált, amelyen a vidéki művészek vendégjátéka mellett több külföldi produkciót is láthat a közönség.

A Keresztény Színházi Fesztivál célja, hogy színes és változatos programokkal minél szélesebb réteghez szóljon a színház nyelvén.

Mint az Újszínház közleményében olvasható: a programok minden korosztály számára érdekesek lehetnek: ehhez a színház minden eszközét igyekeznek igénybe venni a klasszikus elemektől az új színházi nyelven át. A repertoárból nem hiányoznak a zenés és táncos elemek sem. A színházi előadások mellett a programban helyet kapott képzőművészeti kiállítás és zenekari produkció is.

A fesztivál kortárs darab premierjével indul április 6-án. Kulcsár Lajos Zserbótangójában három neves színésznő – Bordán Irén, Esztergályos Cecília és Tordai Teri – áll egy színpadra.

A rendezvény második napján, április 7-én Somogyi Győző grafikus, festőművész kiállításának megnyitójával folytatódik a program, majd az Újszínház Bizánc című előadása látható. Herczeg Ferenc darabja Konstantinápoly bukásán keresztül mutatja meg, hogyan idézheti elő egy nép saját pusztulását, ha kizárólag az önös érdekek vezérlik.

Az egri Gárdonyi Géza Színház vendégszerepel az Újszínházban április 8-án, vasárnap a Legyetek jók, ha tudtok című előadással, majd április 9-én Böjte Csaba és színjátszó gyerekek lépnek fel. A ferences rendi szerzetes előadása az elmúlt évben is hatalmas érdeklődésre tartott számot – írják a közleményben. Szintén április 9-én, hétfőn ad koncertet a stúdiószínpadon a francia Montanaro Duo. A zenekart apa és fia alkotja, akik hegedű és fúvós hangszerek segítségével idézik meg a francia népzene és a sanzonok világát.

816_8133_1280
Jelenet a Legyetek jók, ha tudtok című előadásból
Fotó: egri Gárdonyi Géza Színház

A következő napon, április 10-én a nagyszínpadon a Szent Efrém Férfikar lép fel, amely évek óta sikerrel szerepel a fesztiválon. A Bubik István Stúdiószínpadon ugyanebben az időben Gregor Bernadett és Jánosi Dávid szereplésével a Pilátus éjszakája látható.

A délvidéki Udvari Kamaraszínház vendégjátékát láthatja a közönség április 11-én, szerdán: a Halottak napjától Virágvasárnapig című előadás a határon túl élő magyarság helyzetét mutatja be egy szerelem történetén keresztül. Másnap, április 12-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Gerendák című előadását játsszák a nagyszínpadon. A kisszínpadon pedig egy kétszemélyes darab, a Babits Mihály Kamaratársulat produkciója látható Jónás könyve Török Sophie előadásában címmel. A színmű Babits Mihály és felesége életének utolsó időszakát idézi fel.

cf9acfacfa71605370f55666336373e8
Jelenet a Bizánc című előadásból
Fotó: Újszínház

A fesztivál zárónapján, április 13-án a Bubik István Stúdiószínpadon a művészet és a szakralitás viszonyáról tartanak szakmai beszélgetést délután. Este a lengyel Teatr A lép fel, amely kizárólag bibliai tárgyú, szakrális vagy szentek éltével foglalkozó színpadi művek írásával és előadásával foglalkozik, miközben a legmodernebb színházi, filozófiai és zenei kifejezési formákat kutatja – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu