Egyből többfélét: Bagett egyszerűen

280

Egyből többfélét. A jelen gazdasági helyzetben a háztartás és az étkezés terén is szükség van az átgondolt cselekedetekre. Új mellékletünkkel megpróbáljuk ötletekkel, beszerzési lehetőségekkel és persze receptekkel könnyebbé tenni.

Imádom a langyos ropopgós bagetteket, de mindig nagy munkának tartottam a megformázását. Ezzel a módszerrel viszont könnyen elkészíthető otthol is a bagett. 

Bagett alaptészta:
 
Hozzávalók:
 
2 ek (olíva) olaj
1 ek 10%-os ecet
2 dkg cukor
3 dkg friss élesztő (vagy 11 gr szárított)
3,8 dl langyos víz
 
10 dkg rétes liszt
10 dkg rozsliszt
56 dkg sima liszt
1 ek zsíros tejpor (elhagyható)
 
2 tk só
 
A szóráshoz búzadara, a kenéséhez tej
 
 
A kenyérsütő gép tartályába rakom az ecetet, olajat, cukrot, élesztőt, a vizet és a szitált liszteket. A tetejére szórom a sót, és elindítom a tészta programot.
Amikor végzett a dagasztással, kikapcsolom a gépet, és kiveszem a tartályt. Egy mélyebb tepsibe konyharuhát terítek, megszórom búzadarával, és erre fektetem a tésztát. Hagyom kelni kb. egy órát, majd lisztezett nyújtólapra terítem, és éles késsel széles csíkokat vágok. Ebből a tészta mennyiségből én 8-10 bagettet hozok ki. A csíkokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem tejjel és 180 c-on szép pirosra, sütöm. Mielőtt teljesen megsülne, kiveszem, újra megkenem, és még visszateszem 3-4 percre.
 
Tipp és trükk: langyosan egy kis sózott vajjal isteni vacsora, vagy egy pohár jó borhoz törni egy falatot.
 
Diós-rozsos bagett
 
Hozzávalók:
 
2 ek (olíva) olaj
1 ek 10%-os ecet
2 dkg cukor
3 dkg friss élesztő (vagy 11 gr szárított)
3,8 dl langyos víz
 
10 dkg rétes liszt
10 dkg rozsliszt
56 dkg sima liszt
 
2 tk só
 
2 marék, kb. 15 dkg durvára vágott dió
A szóráshoz búzadara, a kenéséhez tej
 
 
A kenyérsütő gép tartályába rakom az ecetet, olajat, cukrot, élesztőt, a vizet és a szitált liszteket. A tetejére szórom a sót, és elindítom a tészta programot. Ez a program az én gépemen 1 óra 50 perc. Tudom hogy az 1 ó 35. perc körül kezd dagasztani, és 1 ó 05-kor végez. Tehát kb. 30 percet, dolgozik, így a diót a dagasztás megkezdése után 20. percben szórom a tésztára. Így a karok nem darálják össze, érezhető lesz a tésztában a dió darabkák.
Amikor végzett a dagasztással, kikapcsolom a gépet, és kiveszem a tartályt. Egy mélyebb tepsibe konyharuhát terítek, megszórom búzadarával, és erre fektetem a tésztát. Hagyom kelni kb. egy órát, majd lisztezett nyújtólapra terítem, és éles késsel széles csíkokat vágok. Ebből a tészta mennyiségből én 8-10 bagettet hozok ki. A csíkokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem tejjel és 180 c-on szép pirosra, sütöm. Mielőtt teljesen megsülne, kiveszem, újra megkenem, és még visszateszem 3-4 percre.
 
 
Tipp és trükk: a dió helyett rakhatunk bele olíva bogyót, mazsolát vagy szárított paradicsomot. Ideális kenegetős krémekhez, salátákhoz, sajthoz és gyümölcshöz.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
Max
http://maxkonyhaja.blogspot.com/

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

 
 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu