William Foxtól Rózsa Miklósig

286

Nem sokáig élt Tolcsván a család

A Bokor Balázs által megálmodott Magyar Hollywood Tanács (MHT) sokféle aktivitásának újabb formája a vetélkedők szervezése általános iskolásoknak. William Fox (Fuchs Vilmos), a 20th Century Fox Filmstúdió alapítója 1879. január 1-jén született Tolcsván, ezért a versenysorozat következő állomása itt volt április utolsó hétvégéjén.

Nem sokáig élt Tolcsván a család – Fuchs Vilmos kilenc hónapos volt, mikor Amerikába emigráltak. A község (Csoma Ernő polgármester reményei szerint hamarosan város) fel fogja újítani a szülőházát és intenzívebben fogja ápolni emlékét. A megemlékezést és a vetélkedőt a Szirmay–Waldbott-kastély látogatóközpontjában rendezték meg. A polgármesteri köszöntő után Bokor Balázs röviden ismertette az MHT tevékenységét, majd bemutatta az est vendégeit. Mathiász Gábor, a Magyar Hungarikum Szövetség alelnöke elmondta, hogy jelenleg körülbelül 60 hungarikumot tartanak számon és a filmmel való kapcsolódási pontot az jelenti, hogy remélik, hamarosan a hollywoodi magyar filmesek is „hungarikummá válhatnak”. A másik vendég Pannoniay Boglárka filmproducer volt, aki készülő filmjéről mesélt.

A gyerekek vetélkedője három részből állt: ki kellett tölteniük egy 13+1 kérdéses tesztet, amelynek témája Fuchs Vilmos élete és Hollywood voltak. Minden csapatnak (öt négyfős csapat vett részt a megméretésen) egy prezentációt kellett bemutatnia valamilyen, a „film fővárosához” kapcsolódó témáról. A résztvevők így rövid előadást hallhattak többek közt William Fox életéről, a Fox Stúdió leghíresebb filmjeiről és az Oscar-díjas magyar filmekről. A harmadik fordulóban activity keretében kellett bemutatni filmcímeket a fiataloknak. A verseny végeztével Bokor Balázs kiemelte, hogy a korábbi helyszínekhez képest itt sokkal szorosabb volt a verseny, mindegyik csapat nagyon jól teljesített. Nagyon kis különbséggel a győztes végül a Pásztor Panna, Braun Vanda, Erdősi Dorina, Drótos Áron alkotta csapat lett. A Magyar Hollywood Tanács az év során körülbelül 15 városban és településen szervez hasonló vetélkedőket, amelyek helyi győztesei az év végén országos döntőben mérik össze erejüket.

2

Tolcsva mellett a Nógrád megyei Nagylóc is otthont adott április utolsó hétvégéjén a Magyar Hollywood Tanács születésnapi rendezvényének. A háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, Rózsa Miklós, aki a Ben Hur, a Kettős élet és az Elbűvölve című filmek zenéjéért kapta meg a legmagasabb filmes elismerést, 1907. április 18-án született. Rózsa több mint száz film zenéjét szerezte. Gyerekkorában a nyarakat Nagylócon töltötte. Születésének 110. évfordulója alkalmából a községben is megemlékezést szervezett a Magyar Hollywood Tanács és a Nagylóci Önkormányzat. Az eseményen Nagylóc polgármestere, Péter Gábor és Bokor Balázs köszöntötte a megjelenteket, köztük Balla Mihály országgyűlési képviselőt. A községben tavaly felavatott Rózsa-emléktáblánál ők hárman helyezték el az emlékezés virágait.

Az ünnepélyes pillanatok után Hubai Gergely filmzenekritikus tartott előadást Rózsa Miklós filmzenéiről. Filmbejátszásokkal mutatta be Rózsa leghíresebb szerzeményeit. Az est második felében a pásztói Rajeczky Szimpatikusok Népzenei Együttes adott elő színvonalas műsort, ezzel is emlékeztetve arra a magyar népzenei környezetre, amelyben Rózsa felnőtt. A tehetséges fiatal zenészekből, több országos zenei verseny győzteseiből álló együttes Rajeczky Benjamin után kapta a nevét. A pásztói ciszterci kolostor korábbi perjele, szerzetespap a magyar népzene és gregoriánzene ismert kutatója volt.

4

Rózsa Miklós nagylóci emléktáblája ébren tartja a nagy magyar zeneszerző emlékét és biztosítja azt, hogy rendszeres programokkal, megemlékezésekkel minél szélesebb körben ismertté váljon Rózsa gazdag zeneszerzői tevékenysége. Tolcsva és Nagylóc példája jól mutatja azt a szándékot, hogy a helyi lakosok minél jobban szeretnék megőrizni a településükről elszármazott, nagy hollywoodi filmikonok emlékét. A Magyar Hollywood Tanács és a helyi önkormányzatok együttműködése ebben a tekintetben példaértékű.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu