Flamand táncos előadása a Trafóban

502

Vandekeybus megkapó, játékos koreográfiájához David Byrne szerzett zenét.

Wim Vandekeybus egyéni hangvételű flamand táncos és koreográfus 1999-ben készített In Spite of Wishing and Wanting című alkotásának 2016-ban kibővített változata érkezik november 23-án és 24-én a Trafó – Kortárs Művészetek Házába. Az Ultima Vez társulat előadása szilaj, intenzív, markánsan mai és férfi energiákkal telített. Vandekeybus megkapó, játékos koreográfiájához David Byrne szerzett zenét.

Vandekeybus mozgásművészei dinamikus, megrázó, lassan örvénylő, férfiasan játékos táncukkal azt sugározzák, hogy dolgunk van saját hétköznapi őrületeinkkel. „Érzésem szerint a modern társadalomban az álmokat már felváltották a pszichológusok, mindenki tőlük várja el, hogy megmondják, mire van szüksége, ahelyett, hogy a tudatalattinkra figyelnénk, arra, hogy az mit súg nekünk. Gyakrabban kellene szóba állnunk magunkkal” – nyilatkozta egy interjúban Wim Vandekeybus.
Az 1999-ben elkészített In Spite of Wishing and Wanting című alkotás 2016-ban bővített koncepcióval, fiatal, új gárdával jelentkezett. A „felújított változat” az eredeti koncepcióhoz képest magában foglal egy új kisfilmet is: a Julio Cortázar két novellája alapján készült The Last Wordsben maga Vandekeybus és az eredeti táncosok is feltűnnek.

01Spite-DannyWillems
Fotó: Danny Willems

Vandekeybus egyéni hangvételű flamand táncos és koreográfus, aki harminc éve a táncvilág élvonalát képviseli. Számos kiemelkedő alkotóval és zenésszel dolgozott már együtt (Thierry de Mey, Peter Vermeersch, David Byrne, Marc Ribot, Charo Calvo, Eavesdropper, David Eugene Edwards, George Van Dam), csakúgy, mint filmesekkel és képzőművészekkel (Walter Verdin, Octavio Iturbe).

Meghívott koreográfus volt az izraeli Batsheva Dance Companynél és a spanyol Compania Nacional de Danza társulatnál. A táncos 2002-ben koreográfiát készített Sidi Larbi Cherkaoui számára, a Victoria flamand produkciós ház meghívására pedig 2006-ban részt vett a Nightshade-projektben.

Munkáiban a film, a zene és a tánc mesterien kapcsolódnak össze, az emberi test fizikai határait feszegető koreográfiájában pedig folyton kirobbanó energiákkal, extrém érzelmekkel találkozhat a néző.

Az elmúlt években négy Ultima Vez-koreográfiát is láthatott a Trafó közönsége. Elsőként, 2008-ban a Tükör című előadást, 2009 őszén az újFeketeség című produkciót, amelyben két magyar táncos is szerepet kapott Mészáros Máté és Vass Imre személyében, 2014-ben pedig a világszínvonalú What the body does not remember, majd a booty Looting érkezett a Trafóba.

Rendezés, koreográfia, színpadkép: Wim Vandekeybus
Eredeti zene és hangkörnyezet: David Byrne
Előadók: Eddie Oroyan, Yassin Mrabtifi, Guilhem Chatir, Grégoire Malandain, Luke Jessop, Luke Murphy, Knut Vikström Precht, Baldo Ruiz, Giovanni Scarcella, Nuhacet Guerra Segura, Alexandros Anastasiadis

Forrás: MTI/Trafó

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu