Útravaló mindenkinek

289

Arany János az Alkotás utcában óriási képről tekint ránk

Újabb színes tűzfallal gazdagodott Budapest, ezúttal a budai oldal: az Alkotás utca, Márvány utca sarkán, a budai középiskola csupasz oldalára Arany János jól ismert portréja került. A költő újszerű megjelenítésére az Arany-emlékév keretében pályáztak az alkotók. Mostanra harminc, a Neo­paint Works alkotógárda által festett színes tűzfal szépíti a fővárost, ebből tizenöt a hetedik kerület csupasz házfalain látható, Budán pedig Arany portréja az alkotógárda második nagyszabású közterületi dekorációja.

– A mai világban nem lehet pusztán veretes kéziratokkal, időskori bölcsességekkel az alkotó költőt felmutatni, hanem szükséges, hogy az új médiumokkal is hassunk. Elsősorban a fiatalabb generációkat szólíthatjuk meg a korszerűbb eszközökkel – fogalmazott Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón a Márvány utcai iskolában, amelynek üres tűzfala Arany János hatalmas portréját kapta. Mint mondta, noha a költő születésének 200. évfordulójára rendezett emlékév tavaly lezárult, bizonyos munkák megvalósítása későbbre került, így tekinthetjük úgy is, hogy folyamatosan Arany Jánost ünnepeljük.

Az évfordulóra érkezett pályázatok egy része a klasszikus értékeket modern megfogalmazásokkal vegyítette: így született telefonnal készített kisfilm, slam poetry vagy a Neopaint Works csapatának most elkészült festett fala. A jól ismert portré speciális eljárással készült, aprólékos vonalak, pontok segítségével került fel a ház oldalára. Prőhle Gergely szerint a közterületi kép és az annak aljába fatáblára kihelyezett Arany-idézet, a Gondolatok a béke-kongresszus felől című írásból együttesen alkalmas arra, hogy összefoglalja az év mondanivalóját, identitásképző elem, fontos útravaló mindenkinek.

A Neopaint tervezőinek vezetője, Jankovits Barnabás hangsúlyozta, hogy a harminc, általuk festett budapesti tűzfal között jellemzőek a múltidéző alkotások: készült a Rubik-kockáról, a Nemzet Színészeiről – utóbbi a Nemzeti Színház mellett, a Lágymányosi híd lábánál található – vagy Róth Miksát és Krúdy Gyulát idéző alkotás is. A festett tűzfalak közül 15 kép Erzsébetváros csupasz házfalait színesíti, Budán a szóban forgó Arany-kép a második alkotásuk. A közterületi képek, az idő viszontagságai mellett is, 15 évig biztosan megőrzik mostani állagukat.

Szilléry Éva – www.magyaridok.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu