Véletlenül került elő egy korai Chaplin-film

314

Egy 1914-ben készült, tíz perces Charlie Chaplin-némafilm került elő egy michigani antikvásáron, amelyben a jellegzetes kalapjáról és bajszáról ismertté vált színész egy hóbortos rendőrt alakít.

A rövidfilmet Paul Gierucki filmtörténész fedezte fel, amikor egy régi, Keystone feliratú filmtekercset vásárolt. A férfi eleinte azt hitte, hogy ez is csak egy újabb Keystone Cops film, így hónapokig nem is nézte meg a tekercs tartalmát.

Amikor a szerencsés filmtörténész végül lejátszotta a felvételeket, meglepődött, amint látta Chaplin kiemelkedni a bokrokból, aki több számmal nagyobb rendőri uniformist visel és gumibot tart a kezében. Gierucki nem tudta azonnal beazonosítani a szereplőt, de a színész egyedi, csak rá jellemző mozdulataiból kiderült, hogy az nem lehet más, csak Charlie Chaplin, akinek ráadásul ez volt az egyik első filmes szerepe.

A filmtörténész később egy filmgyűjtőnek, Richard Robertsnek is megmutatta a felvételt, aki két másodperc után megállapította, hogy a szereplő minden kétséget kizáróan Chaplin: „Annak ellenére, hogy rendőrnek van öltözve, a karakter más jellemzői – úgy mint a bajusz, a járás és a sajátos modor – jelen vannak. Ez az a karakter, amelyet elég sokáig játszott [Chaplin]”.

A filmet Mack Sennett készítette a Keystone-nak, annak a társaságnak, amely 1912 és 1917 között Keystone Cops néven számos mozgóképet gyártott az inkompetens rendőrökről. Sok hollywoodi sztár – köztük Gloria Swanson and Fatty Arbuckle – is a kaliforniai Keystone stúdióban kezdte meg fényes karrierjét.

A film – amelyben három percig látható Chaplin – ezen a hétvégén az éves arlingtoni (Virginia) Slapsticon-filmfesztiválon lesz látható. A szervezők remélik, hogy ez lesz az első alkalom, hogy a filmet újra levetíthetik az első világháború előestéjén 1914-ben történt premier óta. Chaplin 1914 és 1967 között tucatnyi filmben kapott szerepet, de a Tolvajfogó eleddig egyetlen filmográfiai listán szerepelt. Hatvan év után ez lesz az első új cím a listán, s ezzel 82-re nő azon mozgóképek száma, amelyben Chaplin látható.

mult-kor.hu/ The Daily Telegraph

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu