Újra vár a Nagy-Szín-Pad!

272

Idén már negyedik alkalommal indul a VOLT Produkció és a Petőfi Rádió közös tehetségmutató versenye, a Nagy-Szín-Pad!

Ezúttal nyolc zenekar és előadó verseng a díjakért. A résztvevők meghívást kapnak a legnagyobb hazai fesztiválokra, a győztes a nagyszínpadokon szerepelhet, és az előadók közül valaki Magyarországot képviselheti a 2017-es Eurosonic Festivalon, Hollandiában. A koncertek május 19-én kezdődnek.

A Nagy-Szín-Pad! célja, hogy már ismert, népszerű, rendszeresen koncertező, fesztiválokon szereplő és a Petőfi Rádió műsoraiban is gyakran jelenlévő zenekarokat, előadókat a jelenleginél jóval nagyobb ismertséghez segítse.

„A ‘tehetségmutató’ elnevezés nem véletlen: nem felfedezni kívánunk, hanem olyan művészeknek szeretnénk nagyobb teret engedni, akik mellett a közönség egy része már letette a voksát. Mi őket akarjuk megmutatni egy szélesebb rétegnek, mert az eddigi dalaik, koncertjeik alapján úgy gondoljuk, képesek lennének megállni a helyüket a legnagyobb hazai fesztiválok nagyszínpadain és akár külföldön is” – mondta Lobenwein Norbert, alapító-főszervező.

„A Nagy-Szín-Pad! verseny, de kizárólag nyertesei vannak, hiszen minden résztvevője óriási lehetőségekhez jut, amelyek kihasználásával rövid időn belül új, magasabb szintre léphet” – tette hozzá Fülöp Zoltán, a másik főszervező.

A nyeremények

Az elődöntő résztvevői meghívást kapnak a Sziget, a Telekom VOLT, a Strand Fesztivál és a MOL Nagyon Balaton rendezvényei mellett a Campus Fesztiválra és az Akvárium Klubba is.

A döntő résztvevői közül a díjak felajánlói választják majd ki azt a produkciót, amely az MTVA jóvoltából Magyarországot képviselheti a 2018-as Eurosonic Festivalon, Hollandiában, illetve előzenekarként léphet fel a Budapest Park és az Akvárium Klub egy-egy kiemelten fontos eseményén és a siófoki PLÁZS nyitókoncertjén a Halott Pénzzel együtt.

A Nagy-Szín-Pad! 2017-es győztese idén a felsorolt fesztiválok nagyszínpadain koncertezhet, lehetősége nyílik egy videóklip elkészítésére, és meghívást kap a Petőfi Zenei Díj nagyszabású show-műsorába is.

Idén Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye, a Budapest Park is csatlakozik a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutatóhoz: a 10 ezer nézőt befogadó nagyszínpaduk szintén helyet ad majd a verseny győztesének a bemutatkozásra. „A Budapest Park mindig is segített a feltörekvő zenekaroknak, vendégzenekari programjával örömmel támogatta az új zenei tehetségeket” – mondta Pálffy András, a Budapest Park alapítója, aki idén a szakmai zsűri egyik tagjaként véleményezi majd a résztvevőket.

locinagyszinpad
Lóci játszik
Fotó: nagyszinpad.com

Élőben is követhetők a produkciók

A Petőfi Rádió, a Petőfi TV és a petofilive.hu kiemelt figyelemmel kíséri nemcsak a Nagy-Szín-Pad!-on bemutatkozó produkciókat, de a versenyt is. „A Petőfi Rádió fölfrissítése és az elmúlt év bizonyította, hogy óriási igény van a minőségi magyar könnyűzenére. Leghallgatottabb magyar zenei rádióként továbbra is kiemelt feladatunk a zenei tehetségek bemutatása, felkarolása, ennek pedig az egyik legjobb fóruma a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató fesztivál. Örülünk, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően az idei évben is újabb, a jövőben meghatározó zenei szereplőket segíthetünk fel a magyar zene nagyszínpadára” – mondta el Pető Zoltán, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója.

A Petőfi TV-ben, a www.petofilive.hu weboldalon és a Nagy-Szín-Pad! hivatalos oldalán (www.nagyszinpad.com) élőben is nézhetők lesznek a koncertek, exkluzív interjúkkal, izgalmas összeállításokkal készülnek bemutatni a résztvevő előadókat, valamint betekintést engednek a kulisszák mögötti munkálatokba, és a szakmai zsűri véleményének is teret engednek majd.

A Petőfi Rádió és a Petőfi TV mellett 2017-ben a Recorder is kiemelt figyelemmel kíséri az elődöntők és a döntő eseményeit, valamint idén az MVM Zrt is a kezdeményezés mellé állt. „Nagyon örülök, hogy a negyedik Nagy-Szín-Pad! támogatásával az MVM egy új területre lép. Köztudomású, hogy elkötelezett pártolói vagyunk a zeneművészetnek, büszkék vagyunk rá, hogy e szponzorációval már a könnyűzenei élet előadóinak és zenekarainak a munkáját is segíthetjük. Kiváló kezdeményezésnek tartom ezt a versenyt, hiszen általa nemcsak a győztes, de a többi elődöntős is a legjobb fesztiválokon kap lehetőséget a szereplésre” – fogalmazott dr. Bentzik Réka, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kommunikációs és külügyi kapcsolatok igazgatója.

jonasveraexperimentnagyszinpad
Jónás Vera Experiment
Fotó: nagyszinpad.com

Hogyan lehet szavazni?

A közönség az elődöntők napjain este 8-tól másnap este 8-ig szavazhat az aznap fellépő két zenekarra három platformon: SMS-ben (egy telefonszámról öt SMS küldhető naponta), online, a www.nagyszinpad.com-on és az Instagramon.

A közönség mellet a szakmai zsűri tagjai is pontozzák az előadókat. A közönség és a zsűri szavazatainak összesítésével (melyek 50-50 százalékban számítanak) dől el, ki lesz a három továbbjutó – őket május 24-én reggel jelentik be a Petőfi Rádióban. Ekkor újraindul a szavazás a három döntősre, akikre egészen a döntő végéig lehet szavazni.

A végeredményt már csak a közönség alakítja: az ő voksaikat a szavazás élő adásbeli lezárása után összesítik.

A zsűri

A Nagy-Szín-Pad! zsűrije idén 23 tagú és négy csoportra osztható: a médiások között neves újságírók, szerkesztők és tévés-rádiós szakemberek kaptak helyet, a szakik csapata koncert- és fesztiválszervezőkből, valamint zeneipari tekintélyekből áll, de természetesen olyan zenészek is véleményezik majd a látott produkciókat, akik már évek, sőt évtizedek óta a magyar könnyűzenei élet élvonalába tartoznak. A legkülönlegesebb, kétszemélyes ítész-stáb minden bizonnyal a megmondóké lesz.

ZENÉSZEK

Animal Cannibals (Ricsipí és Qka MC)
Ganxsta Zolee zenész
Felcser Máté, a Punnany Massif zenekar vezetője
Kiss Tibor, a Quimby zenekar tagja, képzőművész
Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője
Lovasi András, a Kiscsillag vezetője, dalszerző, előadó

morknagyszinpad
Mörk
Fotó: nagyszinpad.com

MÉDIA

Borcsik Attila ’Izil’, a Petőfi Rádió zenei főszerkesztője
Kardos-Horváth János, a Petőfi Rádió műsorvezetője, zenész
Ligeti Nagy Tamás újságíró
Mezei Zsolt, az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatóhelyettese
Pawlowszky Tamás, a Recorder kreatív producere
Pető Zoltán, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója

SZAKIK

Bende Zsuzsanna, az A38 Hajó vezető programszervezője
Csiszár Virág, a Sziget Szervezőiroda nemzetközi bookingvezetője
Fülöp Zoltán, a Telekom VOLT Fesztivál, a Balaton Sound, a Strand, a B.my.Lake vezetője, a Sziget zenei igazgatója
Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője
Lobenwein Norbert, a Telekom VOLT Fesztivál, a Balaton Sound, a Strand, a B.my.Lake vezetője, a Sziget zenei igazgatója
Muraközy Péter, a Sziget Szervezőiroda magyar zenei igazgatója, a veszprémi Expresszó Klub vezetője
Pálffy András, a Budapest Park alapítója
Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója
Szűts László, a MAHASZ elnöke

MEGMONDÓK

Szirmai Gergő YouTuber
Dr. Zacher Gábor toxikológus, zenerajongó

Versenyzők

A verseny 2017. május 19-én indul, ettől kezdve négy napon át esténként két-két zenekar és előadó ad élő koncertet a budapesti Akvárium Klubban, a döntő pedig ugyanitt zajlik majd május 27-én.

petruskanagyszinpad
Petruska
Fotó: nagyszinpad.com

A negyedik Nagy-Szín-Pad! versenyre egy majd’ száztagú szakmai szavazói kör ajánlása alapján a következő nyolc produkció kapott meghívást:

Dope Calypso

akik egy teljes lemezt vettek fel, hogy meglegyen a verseny anyaga, hiszen nehéz egyórányi repertoárt összerakni másfél perces számokból

Jónás Vera Experiment

akik elárulták: hallhatók lesznek magyar nyelvű dalok is a koncerten

Konyha

akik szerint ütős egy órára számíthat a közönség, hiszen nagyon különböző számaik vannak,

ezeket hangolják majd össze, illetve akusztikus betét és fúvósok is szerepelnek a műsorukban

Lóci játszik

akik nagyon készülnek a megméretésre, és minden eszközt megragadnak, hogy minél jobb koncertet adjanak

Mörk

akik másfél éve még egy mászóteremben zenéltek, ezért már nagyon várják a versenyt

Petruska

aki örül annak, hogy az az intim műfaj, amelyet ő képvisel – egy szál hegedű és gitár – is helye van egy ilyen versenyben;

ez egy „következő lépcsőfok a zenei életünkben”

Sena

aki szerint nagyon izgalmas lesz egymás ellen és egymással összedolgozni

The Qualitons

akik igyekeznek mókának felfogni és nem véresen komolyan venni a Nagy-Szín-Pad!-ot

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu