Történelmi karnevál

215

Az idén XVII. alkalommal megszervezett Savaria Történelmi Karnevál a Nyugat-Dunántúl kiemelt turisztikai rendezvénye.

Az esemény hagyományosan a 2000 éve alapított római város nagy történelmi ünnepe, ahol hét színpadon, 23 programhelyszínen 250 műsorszámmal, 540 művésszel és 1000 jelmezessel éled újjá a múlt.

Az idei karnevál augusztus 25. és 28. között zajlik, a hétvégi napokon Eszterháza is aktívan jelen lesz.

Szombathely és a fertődi Eszterháza Központ közötti együttműködés keretében a két dunántúli helyszín 2016-ban egyesíti történelmi emlékeit: Eszterházán a nyár elején bemutatkozott Szombathely (és a 2016-ban zajló Szent Márton Emlékév), a nyár végén pedig a vasi megyeszékhely legnagyobb eseményén, a Savaria Történelmi Karneválon lesz kiemelt díszvendég a fertődi műemlék-együttes és annak kínálata.

A karnevál leglátogatottabb szabadtéri programja a jelmezes felvonulás, ahol a fesztiválra érkező valamennyi hagyományőrző katonai alakulat, zenész, akrobata, zászlóforgató és művész jelen van – és egy nagy, mozgó képes történelemkönyvet alkotva végigvonulnak a belváros erre kijelölt 2,5 km-es útvonalán. A csaknem 1000 jelmezes mellé a város lelkes polgárai is becsatlakozhatnak: a római időktől egészen az I. világháborúig menetelnek majd az idei felvonulók. Tízezrek állnak az utcákon ilyenkor, három mobil lelátóról pedig ülve is meg lehet tekinteni a parádét. A felvonulás pénteken és szombaton 19:00-órakor indul, a szombati eseményen a barokk korszak részeként az Eszterháza Központ is képviselteti magát – természetesen színpompás viseletben, zászlókkal és az Esterházy-család címerével. A menet díszvendége lesz Esterházy Antal herceg és felesége, akik egy erre az alkalomra feldíszített barokk hintóról üdvözölhetik a jelenlévő szombathelyieket és a karneválra ideérkezőket.

A belvárosban szombaton és vasárnap egy kis barokk sarkot rendeznek be az Eszterházy-kastély munkatársai. A látványos pavilonban barokk ruhás hölgyek várják az érdeklődőket, mesélnek a kastély látványosságairól, ismertetik az ottani zenei és képzőművészeti programokat, információkkal, kiadványokkal és meseszép miliővel csalogatják a vásári forgatag látogatóit. Akár fotózkodni is megállhatnak itt a szombathelyiek, de lehet kisfilmeket nézni, zenét hallgatni, vagy csak egy kicsit megpihenni ebben a pompás pavilonban.

A karnevál egyik leglátogatottabb helyszíne a belváros zöld szíve, a Gayer-park, amely ilyenkor Kalandvár néven várja a kisgyerekes családokat. 10:00 és 19:00 óra között itt minden a gyerekekről szól: színpadok, historikus játékok, különböző foglalkozások és kézműves programok, de lesz baba-mama jurta és kölyökkenuzás is a közeli patakban. Ezen az árnyas-ligetes helyszínen egy igazán mesés nagy hársfa alatt szombaton és vasárnap az Eszterháza Központ egy kis barokk gyerekkuckót rendez be: jelmezes animátorokkal lehet itt halk barokk muzsika mellett varázslatos papírfigurákat készíteni, közben megismerni a hercegek és hercegnők viseletét, szokásait, játékait. Közben lehet barokk ruhákat is próbálni, Fertő-parti meséket és tündéri legendákat hallgatni. Ide minden jelenlegi és leendő hercegkisasszonynak el kell látogatnia!

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu