Balatonfüredi csendélet

478

A kikötő csendes és legendás hely, Széchenyi István 55. születésnapján innen indították útjára a Balaton első gőzösét.

IDŐUTAZÁS A MAGYAR MÚLTBA

Csipkeesernyős hölgy közelít felénk a balatonfüredi kikötő mólóján 1910 táján. Most szállhatott le a kis gőzhajóról. Nem siet. De miért is sietne, hiszen a múlt század elején a sietség szinte ismeretlen fogalom volt – de nem ám a magyar királyi postánál, ami a kiváló vasúti összeköttetéseknek is hála, európai hírű pontossággal szállította ide-oda a képeslapokat a nagy országban.

A kikötő csendes és legendás hely. 1846. szeptember 21-én, Széchenyi István 55. születésnapján innen indították útjára a Balaton első gőzösét, a Kisfaludyt, ami 1872-ig egyedül közlekedett a hatalmas víztükrön.

Képeslapunk hátterében ott a terebélyes fürdőház, a „Hidegfürdő”, ami ugyancsak emblematikus hely volt annak idején. A 90 öltözőkabinnal és elegáns váróteremmel ellátott vízi épület 1889-ben készült el, de a második világháború végén egy szerencsétlen véletlen folytán megsemmisült. Meglétére ma már csak egy üvegtábla emlékeztet a tóparton, no meg most ez a képeslap.

Az Időutazás a magyar múltba következő, 11. részében betekintést nyerhetünk a 122 évvel ezelőtti pancsovai éjszakába.

Borítóképen a balatonfüredi gőzhajókikötő és fürdőház. Fotó: Balázs D. Attila.

www.magyarnemzet.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu