Sátor határok nélkül

172

A Sziget fesztiválon idei fesztiválszereplései zárásaként augusztus 10. és 17. között ismét szerepel a Néprajzi Múzeum.

Az intézmény a párizsi Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeummal (Musée national de l’histoire de l’immigration) közösen önálló, kiemelt programhelyszínt üzemeltet, melynek témája a migráció és menekültkérdés.

A Sátor határok nélkül célja, hogy megmutassa, a néprajz nemcsak letűnt korokról, hanem kortárs világunkról is mennyi mindent el tud mondani, és hogy nem csupán régi kultúrákkal, hanem magával az élettel foglalkozó tudomány.

A Múzeumi Negyedben elsőként megjelenő francia múzeum és a vele együttműködő budapesti Néprajzi Múzeum közös kiállítással és interaktív programokkal járja körül a határok és a migráció témáját. A határok kijelölése és azok átlépése az emberiséggel egyidős világjelenség és problémakör. Milyen valós és képzelt, természetes és épített határtípusok vannak a világon? Lehet, hogy a határok a másiktól való félelem jelképei? Mi a szerepük és hatásuk az emberek mobilitására?

A párizsi múzeum Szigetre készített, rendhagyó kiállítása ötvözi a történelmi, geopolitikai és művészeti nézőpontokat, gazdag fotóanyaggal és kutatási eredményekkel várja a látogatókat. A kiállítás történelmi, földrajzi és művészeti fogódzókat kíván nyújtani a jelen helyzet megértéséhez. A budapesti Néprajzi Múzeum a vándorló és talált tárgyakra fókuszál. Bemutatja a szerb-magyar határmezsgyén a migrációs hullám után talált tárgyakat, és felteszi a kérdést: mit üzen számunkra egy muszlim női kendő, egy fogkefe, egy SIM-kártyatartó, egy fél pár cipő, vagy egy pillepalackból kialakított pohár? Ezek a tárgyak mindannyiunknak segítenek jobban megérteni egy 21. századi sorseseményt. Láthatóak lesznek a gyűjtés során készített fotók is, az Ethno Fiction program keretében pedig a szigetlakókkal közösen próbálják meg értelmezni a tárgyakba sűrített élethelyzeteket, személyes sorsokat.

A naponta jelentkező játékok is a fenti témákat járják körbe. A Passzázs Hungáriában történészek segítségével mindenki megvizsgálhatja, hogy a Kárpát-medencéből nézve az ő népe részt vett-e migrációs folyamatban az elmúlt 2000 évben, emellett az aktuális egyéni mobilitásokat is ábrázolják egy kollektív világtérképen. A nap műtárgya programban minden nap egy-egy bevándorló tárgyát és személyes története kerül reflektorfénybe. Emellett láthatók lesznek az Idegenek a kertemben című dokumentumfilm gyűjtemény darabjai, a Világpark játszótéren pedig bevándorló vendégek saját népük jellegzetes szabadtéri játékaival invitálnak közös játékba minden érdeklődőt.

sziget_facebook-oldala_Sandor_Csudai
Fotó: Csudai Sándor

Határaink címmel ruha design workshop lesz a Grey Box Projects csapatával augusztus 12-én, 13-án és 14-én, ahol egyéni és csoportos improvizációs gyakorlatok formájában saját testi-, lelki-, és érzelmi- határaikkal foglalkozhatnak az érdeklődők, több mint százötven egyedi tervezésű ruha, jelmez és kiegészítő felhasználásával. Török DJ-k, az AYKU Duo az első németországi vendégmunkás generáció zenéiből válogatnak augusztus 13-án, a Sátor határok nélkül programhelyszín kerekasztal beszélgetései pedig olyan témákkal foglalkoznak, mint az európai identitás változása vagy a migráció és a zene kapcsolata, de szó lesz a DiverCityről, a várost és a múzeumot összekötő nemzetközi múzeumpedagógiai kísérletről is.

A Részletes program itt érhető el.

Fotók: Sziget fesztivál Facebook-oldala

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu