1 tonna színarany – megjelent a világ legnagyobb aranypénze

581

A világ legsúlyosabb és legnagyobb aranypénzét mostantól Ausztrália tudhatja a magáénak. A Perth-i pénzverde októberben mutatta be a nyilvánosság előtt az ország jelképét, a vörös kengurut megjelenítő 1 tonna súlyú aranyóriást.

Az 1 tonnát nyomó érme 99,99 százalékos tisztaságú aranyból készült, a benne lévő nemesfém piaci értéke meghaladja jelenleg a 12 milliárd forintot – írja az aranypiac.hu. Amint az a cikkünkben szereplő videón is látható az érme egyik oldalára Ausztrália címerállata, az egyedül az ötödik kontinensen őshonos kenguru került. A másik oldalon pedig II. Erzsébet angol királynő, Ausztrália hivatalos államfőjének arcképe kapott helyet.

 

Az elképesztő méretű érme bemutatását II. Erzsébet ausztráliai tartózkodásához igazította a pénzverde. Az idén 85 éves uralkodó múlt szerdán érkezett 16. államfői látogatására az államformája szerint alkotmányos monarchiának számító szigetországba.

Az érme követi az először 25 éve megjelent ausztrál befektetési arany érmék látványvilágát. Ezeknek az 1/20-ad unciától (64,555 gramm) 1 kiló súlyig nyolc méretben gyártott érméknek a témája évről évre szintén az ausztrál kenguru. Az egytonnás érme átmérője megközelítőleg 80 cm, a vastagsága pedig 12 cm. Az aranypénz névértéke egymillió ausztrál dollár, így Ausztráliában hivatalosan fizetőeszköznek is számít.

A méreteiben aligha túlszárnyalható érmének saját honlapot is szentelt a 112 éves múltra visszatekintő pénzverde, amelyen a gyártás folyamatáról egy kisfilm is megtekinthető.

Az új világrekorder a 2007-ben készült, 100 kg súlyú és 53 cm átmérőjű kanadai arany “Maple Leaf” (juharlevél) érmét taszítja le a trón legfelső fokáról. Amiben azonban nem sikerült legyőzni a kanadaiakat, az a nemesfém finomsága. A kanadai monstrumot 99,999 százalékos tisztaságú aranyból öntötték.

penzcentrum

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu