Kultúrát hoz a húsvét

516

Mivel lehet izgalmassá és emlékezetessé tenni a húsvéti, négynapos szünetet?

Segítünk: 10 különleges kulturális és hagyományőrző programot válogattunk össze, gondolva a kicsikre és nagyokra egyaránt. A kultúra ugyanis nemcsak szórakoztat és felemel, hanem utat nyit a múltunkra, és segít megérteni a hagyományainkat, ünnepeinket is. Lássuk, mivel várnak minket Budapesten és vidéken!

BUDAPESTEN

1.

Húsvét titkai porcelánba rejtve

A „Húsvét titka” – Utolsó vacsorától a feltámadásig című kiállítás a Vígadó Galériában Borza Teréz porcelán- szobrászművész húsvéthoz kapcsolódó, 1991-től 2015-ig készült szakrális alkotásait mutatja be egyedi tervezésű installációval. Borza Teréz 1979-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola porcelán szakán, azóta önálló műtermében alkot egyedi technikával, különböző anyagokból: porcelánból, üvegből, merített papírból, kőből, fából. A Ferenczy Noémi-díjas porcelán- és szobrászművésznek a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 1996-ban a Tavaszünnep, 2003-ban pedig az Újjászületés című tárlatát láthatták az érdeklődők a Vigadó Galériában.

Cím: Pesti Vigadó, Vigadó Galéria, 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Részletek: ITT

2.

Húsvétra várva

Különleges kiállítás nyílt április 6-án a Várnegyed Galériában, amelyről a Kultúra.hu is tudósított. A Húsvétra Várva című kiállítása két Keresztút-sorozatot mutat be, így a látogatók megcsodálhatják az 1934-ben született Imets László 15 képét, valamint Plugor Sándor (1940–1999) 14 alkotását. Ezt az anyagot egyben Magyarországon még soha senki nem láthatta, ahogy Budapesten az Imets-keresztút sem került még korábban a nagy nyilvánosság elé.

További részleteket ITT olvashatnak az érdeklődők.

3.

Program az egész családnak a Várkert Bazárban

A húsvéti hagyományokat ingyenes családi programokkal idézi fel a Várkert Bazár április 15. és 17. között. A hímestojás kiállításon és kézművesek bemutatóján megismerhetjük a hagyományos díszítéseket. Hat vitrinben csodálhatjuk meg a Kárpát-medencére oly jellemző tojásdíszítés hagyományát. A viaszolt, karcolt, maratott, levélrátétes tojások egy részét természetes növényi festékekkel (dióval, hagymahéjjal) színezték a készítők, a Tojásdíszítők Egyesületének tagjai. A Tojásdíszítők Házában pedig népi iparművészekkel találkozhatunk, akik nemcsak kínálják portékáikat, hanem óránként bemutatókat is tartanak. Megtudhatjuk, hogyan készül hagyományos módon az írott tojás, és tanácsokat is kérhetünk az asszonyoktól az otthoni tojásfestéshez. A tojáskarcoló népi iparművész keze alatt is folyamatosan alakulnak a szebbnél szebb karcolt madarak és életfák.

A gyerekeket állatsimogató, közös tojásfestés, kézműves foglalkozás, játszóház és gyerekkoncert várja. Fellépnek: Lajkó Félix, Kiscsillag, Cimbalimband, Balkan Fanatik, Tárkány Művek és a Parno Graszt. Itt lesz az Eszter-lánc mesezenekar, Bartina Néptánc Egyesület, Pál István „Szalonna” és a Zsikó Zenekar is.

Részletes program ITT található.

4.

Kulturális időutazás Budapesten

Húsvéti Operetthajó indul útjára április 16-án 19:30-kor a Vigadó térről. Az Operetthajó előadássorozat részeként idén is az Operaház kiváló énekes, hangszeres és táncművészeiből alakult Operetthajó Társulata varázsolja el a közönséget nemzetközi műsorával. Népszerű opera- és operettrészletek, olasz és spanyol dalok, musicalek és bravúros hangszeres szólók, valamint látványos jelmezekben előadott magyar folklór, klasszikus, sztepp, flamenco és hastáncos produkciók kápráztatják el a vendégeket, akiket gyertyafényes, 4 fogásos vacsorával is várnak. Az est két szünetében pedig művészettörténeti városnéző idegenvezetést is tartanak, amely során Budapest épületeinek zenei és művészettörténeti érdekességeit mutatják be az érdeklődőknek.

5.

Ha húsvét, akkor hímes tojás

A Hagyományok Háza oldalán a hónap műtárgyának a Mosonyi Éva által készített tojásokat választották ki, melyeket 2016-ban adományozott a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumnak. A hímes tojás a húsvétra ajándékozott, fogyasztott, esetleg a következő húsvétig megőrzött, általában díszített tojás, amely az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztus jelképe – olvasható a hagyomanyokhaza.hu-n. Mint olvasható: a díszített húsvéti tojás elsősorban Európa keleti felén terjedt el, és míg hazánk nagy részén ismert a húsvéti tojás hímzése, addig tőlünk keleti, északi és déli irányban fekvő országokban a batikolás a jellemző módja a húsvéti tojás készítésének. Eszerint pálcára erősített fémcsövecskét, tollcsévét mártogatnak forró méhviaszba, ezzel írják rá a mintát a nyers vagy főtt tojás felületére, majd festéklében áztatják vagy főzik. Ha szeretnénk megnézni a tojásokat, ellátogathatunk a Hagyományok Háza részeként működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba, amely 10 ezer tárggyal rendelkező, országos gyűjtőkörű szakmúzeum. Jelenleg időszaki tárlatokkal mutatja be a népi iparművészet történetét, jeles alkotóit, műhelyeit, irányzatait. Az anyag nagy részét szőttesek, hímzések, fa- és csontfaragások és a népi fazekasság termékei alkotják, de kisebb számban tartalmaz még csipkét, népviseleti babát, kosár- és fonott árut, bútorokat, fémműves tárgyakat, bőr készítményeket, kékfestő textíliákat és hímes tojásokat is.

Részletek ITT érhetők el.

6.

Húsvéti óvodás foglalkozás

Húsvéti kiállítás és foglalkozás várja a Mezőgazdasági Múzeumban az óvodásokat. Ugye elgondolkodtak már azon, hogy miért a nyuszi hozza húsvétkor az ajándékot? És egyáltalán: hogyan tojhat tojásokat? Vajon miért barkaágat díszítünk húsvét táján, és miért éppen tojásokkal? Miért báránysült kerül az ünnepi asztalra? Mit takar a húsvét elnevezése, és miért változik az időpontja évről évre? Valójában mit is ünneplünk húsvétkor? A kérdésekre a múzeum kiállításait járva kaphatnak választ a kicsik, megbeszélve a húsvéti jelképeket, és ezek eredetét.

Részleteket ITT lehet olvasni.

VIDÉKEN

7-8.

Húsvéti sokadalom és hangverseny

Egész napos programokkal vár a Diósgyőri vár április 16-án és 17-én, lesz táncház, kisállat simogató, játszóház, népi játékok, húsvéti vásár és népi mesterségbemutató, valamint kézműves foglalkozás. Az interaktív foglalkozásokon a gyermekek játszva megismerkedhetnek az őshonos magyar állatfajtákkal, az állattartó gazdák mindennapjaival, valamint játékos formában maguk is próbára tehetik tudásukat, ügyességüket. Székesfehérváron pedig húsvéti hangversenyt tartanak április 19-én 19:30-kor a Szent Sebestény Templomban.

5770C2FED08413C27641D02C87845ADA
Fotó: holloko.hu

9.

Nem marad nő szárazon

A három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek április 15. és 17. között. Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza pont úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt – leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet. Azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Igazi, palóc húsvéti forgatagba kerül az idelátogató. Idén még gazdagabb, még színesebb a program és a látvány. A település a „Próbáljon szerencsét Hollókőn!” elnevezésű pályázat keretében új látnivalókkal bővült. A vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik majd magukat – olvasható a holloko.hu oldalon.

Részletek ITT találhatók.

10.

Húsvét Sisivel

A Gödöllői Királyi Kastélyban idén ünnepelik Erzsébet királyné születésének 180. és a Monarchia létrejöttének és a királyi pár koronázásának 150. évfordulóját. A szezont az Ibolyanap és a Húsvét a Kastélyban programok nyitják. Az Ibolyanapot húsvétvasárnap, április 16-án tartják, mivel Erzsébet királynénak ez a lila virág volt a kedvence, amelyet a kastélyparkban is megcsodálhatunk. Aznap minden a virágokról szól majd. Lesz előadás Varázslatos virágtorták címmel különleges süteményekről, és a népi mesemondás, a népdaléneklés, a kézműves foglalkozás is a virágokhoz fog kapcsolódni. A vendégeknek ibolyakiállítással, interaktív bábjátékkal, zenés mesével is kedveskednek. A programot pedig maga Erzsébet királyné is meglátogatja: ő köszönti a vendégeket 10 órakor, kapunyitáskor, és fogadja a vendégeket a Díszteremben. A húsvétot is hagyományos húsvéti játékokkal idézik meg, lesz kisállat-simogató, hímestojás-keresés, húsvéti népi játszoda.

A további gödöllői programokról ITT lehet olvasni.

Összeállította: Wéber Anikó

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu