Kösd össze a vásárlást a szelektív gyűjtéssel!

320

“Az üveg érték. Az üveghulladék még inkább az!”

– fontos, hogy ezzel minél többen tisztában legyenek, ezért az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) idén először indít az üveghulladékok szelektív gyűjtését népszerűsítő médiakampányt. Kevesen tudják, hogy az üveg egy olyan anyag, amit szinte végtelenszer újra lehet hasznosítani, ezért fölösleges a környezetet terhelni új termék gyártásával és a régi lerakásával. Tudtad, hogy az 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházak üzemeltetőinek kötelező visszavenni az általuk értékesített legtöbb italtermék hulladékká vált csomagolását? Így ha üveggel teli kosárral indulsz vásárolni, egyúttal környezettudatos is lehetsz.

Kösd össze a vásárlást a szelektív gyűjtéssel, vidd magaddal az üres üvegeket!

A szelektív gyűjtés könnyen a mindennapi élet részévé tehető, amihez összeszedtünk pár hasznos tippet. Így gyűjtsd az üveget:

  • az üveggyűjtőbe vitt üvegeken ne maradjon kupak, fedő, gyűrű, ezeket az anyagtípusuknak megfelelő (műanyag, fém) gyűjtőbe teheted;
  • az üvegeken lévő papír címkéket nem szükséges leszedni;
  • az italos palackokat teljesen üres állapotban dobd ki, kimosni azonban nem kell őket, csak akkor, ha olajosak vagy zsírosak;
  • a befőttesüvegekben nem maradhat semmilyen ételmaradék;
  • nem baj, ha a gyűjtőedényekben összetörnek az üvegek;
  • a gyógyszeres üvegeket nem szabad az üveggyűjtőbe dobni, ezeket a hulladékokat a gyógyszertárakban gyűjtik vissza;
  • ne kerüljön a gyűjtőkukákba szemüveg, porcelán, hőálló üveg, mert ezek más hőfokon olvadnak, mint az öblösüveg, így a hasznosítás során gondot okoznak;
  • a vegyszert tartalmazó üvegek veszélyes hulladéknak számítanak, azoktól a hulladékudvarokban tudsz helyesen megválni.

Indulj tele kosárral vásárolni! Vidd vissza az üres üvegeket!

Fáraók kiváltsága volt

Tudtad? A történelmi időkben az üveg érték volt, amihez csak a fáraók, királyok, egyházi elöljárók juthattak hozzá. Az egyiptomiak és a föníciaiak már ötezer évvel ezelőtt is képesek voltak üvegtárgyakat, üvegékszereket készíteni, miközben a perzsák drágakőnek tartották ezt az anyagtípust. 1903-ban készült el az első teljesen automatikus üvegfúvó berendezés, majd 1923-ban a Ford szerelt be először szélvédő üveget az autóiba.  Az üveg széles körű felhasználása azért terjedhetett el, mert ellenáll a különböző kémiai hatásoknak. Nem oxidálódik, nem engedi át a vizet, nem bomlik és megtartja a formáját, azaz időtálló.

Az üveg szinte tökéletes erőforrás

Az üveg teljes egészében újrahasznosítható, ami azt jelenti, hogy 100 kg üveghulladékból, ugyanennyi tömegű új üvegterméket nyerhetünk. Az üveg hátrányai közé tartozik, hogy rendkívül energiaigényes az előállítása, ezen kívül a viszonylag nagy tömege és törékenysége megnehezíti a tárolását, szállítását. Viszont az üveg az egyetlen olyan anyag, amit gyakorlatilag végtelenszer újra lehet hasznosítani minőségromlás nélkül. Azáltal pedig, hogy a már meglévő és hulladékká vált termékeket forgatjuk vissza a gyártásba, jelentős energia-megtakarítás érhető el, és ezáltal kevesebb a kibocsátott széndioxid mennyisége is.

Még többet szeretnél tudni a témáról? Kattints a kampány honlapjára: http://szelektalok.hu/uveggyujtes/

www.lokal.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu