„Afrika aranyhangja” a Müpában

493

Rendkívüli sors és életmű áll a nyugat-afrikai zene csillaga, a mali Salif Keïta mögött

aki november 3-án, csütörtökön a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ad koncertet együttesével. „Azért születtem, hogy zavart keltsek” – mondta egyszer a világhírű zenész, akinek dalai ismerősen csenghetnek a Muhammad Ali életét bemutató, Will Smith főszereplésével készült Ali című filmből is.

Salif Keïta a Manding Birodalmat alapító Szundjata Keïta leszármazottjaként a kasztrendszerrel szembefordulva választotta az énekesek hivatását. Ráadásul albinónak született, és ez száműzetéssel járt, hiszen a hiedelmek szerint rontást hozhatott volna törzsére.

Salif Keïta Bamakóba kivándorolva a Le Super Rail Band du Bamako és a Les Ambassadeurs szólóénekese lett, majd 1984-ben Párizsban telepedett le. Ott futott be, 1987 és 1999 között iskolateremtő afropop lemezei (Soró, Kö-Yan, Amen, Folon, Sosie, Papa) a francia metropoliszban jelentek meg. Ezekben az években többek között Joe Zawinul, Wayne Shorter, Carlos Santana és Bill Summers muzsikált együtt Salif Keïtával.

Az ezredfordulót követően a nyugat-afrikai zenében újra az akusztikus hangvétel került előtérbe, és ez hatással volt a Maliba visszaköltöző Keïtára is. Moffou, M’Bemba és La Différence című lemezeit a tradicionális hangszerek uralják, megőrizve a mali zene emlékeit – olyan frissességgel és olyan egyedi módon, amilyenre csak a legnagyobbak képesek. Keïta bebizonyította, hogy az igazi tánczenében együtt van a mélység és a távlat, a könnyedség és a súly.

A mozirajongók számára Salif Keïta zenéje ismerősen csenghet a Muhammad Ali életét bemutató, Will Smith főszereplésével készült Ali című filmből is, amelyben a Tomorrow, a Papa és a Sanni Kegniba is a film betétdala volt.

A Müpában az énekest Mory Kante Djessou (gitár), Guy Nwogang (dob), Molobaly Kone (ütős hangszerek), Harouna Samake (kamale ngoni), Bah Kouyate és Aminata Dante (vokál) fogja kísérni.

Salif Keïta
Időpont: 2016. november 3. 19:30

Helyszín: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információ: https://www.mupa.hu/program/salif-ke-ta-2016-11-03_19-30-bbnh
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/831112960366803/
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=yCG8ZQ0UxHI

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu