Hárman kapnak Tolnay Klári-díjat

341

Idén Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás színművészek vehetik át a Tolnay Klári-díjat szeptember 30-án Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban.

A díjat a magyar színház- és filmművészet szolgálatában végzett magas színvonalú és odaadó munkásságért 2014-től adományozza a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület.

Első alkalommal Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművészt és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművészt tüntették ki, majd 2016-ban Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznek és Venczel Vera Jászai Mari-díjas színművésznek ítélték oda a Tolnay Klári-díjat. Idén három színművészt tüntetnek ki.

A most 75 éves Kossuth- és Jászai Mari-díjas Béres Ilonát 2014-ben elsők között választottak be a Nemzet Művészei közé. A Madách Színház, a Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház művészeként számos szerepe között játszott a Téli rege, a Tévedések vígjátéka, a Három nővér vagy a Borisz Godunov című darabokban. Szinkronszerepei között van A nagy balhé és a Casablanca, de jellegzetes mély hangját adta a Macskafogó című animációs filmhez is.

BenczeIlona
Bencze Ilona az Egy régvolt karácsony című darabban
Fotó: Turay Ida Színház

A Jászai Mari-díjas Bencze Ilona 1972-től 19 évig volt a Madách Színház tagja, majd játszott a kecskeméti Katona József Színházban, az Örkény István Színházban, a Soproni Petőfi Színházban, a Játékszínben, a Jászai Mari Színház, Népházban és a Turay Ida Színházban. Alakította Olgát a Három nővérben, Grizabellát a Macskákban, Solvejget a Peer Gyntben. Szinkronszínészként többek között Leia hercegnőként hallhatták a mozinézők a Csillagok háborújában, a Mici néni két élete vagy az Acélmagnóliák című darabokban pedig rendezőként dolgozott. Bencze Ilona idén 70 éves.

DunaiTamas
Dunai Tamás
Fotó: Dunai Tamás honlapja

Dunai Tamás 1976-ban a Madách Színházban kezdett dolgozni, 1992-től szabadúszó. A 68 éves Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész szerepelt a Família Kft.-ben, a Kisvárosban, a Fekete gyémántokban, az Esti Kornél csodálatos utazásában. Színházban címszereplő volt a La Mancha lovagjában, Marcellus a Hamletben, Lopahin a Cseresznyéskertben. Színpadra lép önálló estekkel is, mint a Szeretsz engem? vagy az Olvasólámpa zenével.

Németh Kristóf színművész lesz a szeptember 30-ai ünnepség házigazdája, amelyen Pásztor Erzsi Kossuth-díjas, érdemes művész és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője mond köszöntőt. A Tolnay Kláry-díjakat Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár és Balla István, a Tolnay Klári-díj Kuratórium elnöke adja át. A rendezvényen bemutatják a Tolnay Klári-bonbont, Jagyutt Péter mestercukrász alkotását, a Tolnay Klári egykori csobánci birtokán működő Villa Tolnay Borház boraival köszöntik majd a díjazottakat, és ezen a napon kapja meg az emlékház a Tolnay Kláriról készült gobelinportrét, Kiss Imréné gobelinművész munkáját. A Nógrád megyei Mohorán, ahol Tolnay Klári (1914–1998) gyermekéveit töltötte, 2000-től működik a legendás színésznő személyes tárgyait is bemutató emlékház.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu