Emléktábla Zrínyi tiszteletére

268

Emléktáblát avattak Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából december 10-én Burgenlandban,

a monyorókeréki Erdődy-kastélynál, ahol a szigetvári hős két évvel az ostrom előtt vette el második feleségét, Rosenberg Évát. Az esemény a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékév része.

DSC_8815_Copy

Három nemzet együtt emlékezett meg Zrínyire az ausztriai Monyorókerék (Eberau) településen. Az emléktáblát a Burgenlandi Horvát Kultúregyesület, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, Magyarország ausztriai nagykövetsége és a Horvát Köztársaság ausztriai nagykövetsége állította.

Egy sor kulturális, tudományos rendezvényen emlékeztek meg idén Zrínyi Miklós és katonatársai hősi halálának 450. évfordulójára Magyarországon és Horvátországban egyaránt – mondta el Vesna Cvjetkovic, a Horvát Köztársaság ausztriai nagykövete. Elmesélte, hogy igen keveset tudtak eddig a monyorókeréki Erdődy-kastély Zrínyiekhez köthető múltjáról. Éppen ezért jutottak arra az elhatározásra, hogy Zrínyi Miklós éppen a kastélyban megkötött házassága emlékére emléktáblát emelnek a helyszínen. Mindezzel Zrínyi Miklós hőstette előtt tisztelegnek, aki innen ment Szigetvárra, és vált az ottani vár kapitányává, sőt „a nyugati civilizáció megmentőjévé” – fogalmazott a nagykövet.

DSC_8955_Copy

A Kultúra.hu-nak Verena Dunst burgenlandi tartományi tanácsos kifejtette: a közös történelem, a közös hősök nagyon fontosak a jelenben is, főként olyan korban, amelyben eltűnnek az országok közötti határok. Nagyon fontos, hogy a magyar, a horvát és a burgenlandi polgárok találkozzanak a hasonló rendezvényeken, és együtt emlékezzenek, ünnepeljenek. „Zrínyi Miklós itt töltött két éve ugyanis összeköti a három nemzetet. Én magam is meglepődtem, hogy Magyarországon és Horvátországban ilyen komolyan megemlékeztek Zrínyi Miklósról. A német nyelvterületen azonban kevésbé, a mai nap viszont éppen arra ad lehetőséget, hogy a szigetvári hősről mi magunk is többet megtudjunk” – mondta el a tartományi tanácsos.

DSC_8926_Copy

Sajnos eddig nem jelezte emléktábla Zrínyi Miklós itt töltött két évét – mondta el Elisabeth Mensdorff-Pouilly, a kastélyt most is birtokló Erdődy-család egy anyai ágú leszármazottja. Ő maga három évesen hagyta el a kastélyt, így nem hallott a vár Zrínyihez köthető történetéről, biztos azonban benne, hogy anyja, akitől a magyar nyelvet is „örökölte”, tudott róla. Elmesélte: az Erdődy-család ma is lakja a kastély egy melléképületét, az év felében tartózkodnak Burgenlandban. Véleménye szerint hajlandóak lennének megnyitni azt a nagyközönség előtt, amennyiben megfelelő funkciót találnak az elmondásuk alapján kissé elhanyagolt, de külső pompáját a mai napig megőrző kastélynak.

A magyar, horvát és német nyelvű tábla szövege szerint Zrínyi Miklós, Szigetvár hőse 1564. szeptember 21-én a monyorókeréki kastélyban vette el második feleségét, Rosenberg Évát.

Az avatóünnepségen részt vett továbbá Johann Weber monyorókeréki és Vass Péter szigetvári polgármester, Perényi János bécsi magyar nagykövet, Stanko Horvath, a Burgenlandi Horvát Kultúregyesület és Zsótér Írisz, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke.

DSC_8976_Copy

Takács Erzsébet
Fotó: Csákvári Zsigmond

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu