Még babot?! – Gasztronómia a Spencer-Hill filmekben

701

Bár sok különböző rendező rendezte őket együtt és külön-külön is – ezek közül mindenképp említést érdemel a két nagy ász, E.B. Clucher és Sergio Corbucci, valamint személyes kedvencem Giuseppe Colizzi – mégis az első igazi közös filmjüktől kezdve (Isten megbocsát, én nem!), kiemelt szerepet játszik filmjeikben az étkezés.

Sok helyütt nem tűnik fontosnak a mit, csak a hogy, én mégis arra szeretnék most vállalkozni, hogy egy áttekintést nyújtsak a filmekben elfogyasztott ételekről egy kicsit gasztro és helyrajzi szempontok alapján.

Kezdjük akkor talán az egyszerűbbektől a bonyolultabbak felé. Alapvetően szétoszthatjuk aszerint az ételeket, hogy azt urbánus vagy civilizálatlan környéken fogyasztják a szereplők. Gondolok itt például a babra, amely a filmekben lehet sült bab, rakott bab, azuki bab (amit a Szuperzsaruban tévesen „szuki bab”-nak fordítanak), chili con carne, paprikás bab, lóbab, hagymás bab vagy éppen csak főtt bab a frissen felbontott konzerves dobozból kanalazva.

A babételek már az első filmekben feltűntek, mint a pusztában vándorló cowboyok egyetlen fehérjeforrása, aztán annyira a szereplőkhöz nőttek, hogy aztán később rendszeresen készítették maguknak otthon, hajón, camping gázon egyaránt. Nos a bab úgy él a legtöbb rajongó fejében, mint a páros leggyakrabban fogyasztott elesége, pedig ott van még fej-fej mellett az általában szárnyasból, ritkábban sertésből vagy marhából készült sülthús, mint a bőség jelképe, és mily meglepő a gyümölcsök kiapadhatatlan garmadája. A sülteknek általában a gusztustalankodás fokozása volt a feladatuk a kaja-csatákban vagy tivornyákon.

Ezekről később külön is említést teszek majd. A gyümölcsök közül az első az alma (Terence Hill leggyakoribb elesége) és a banán (Bud Spencer kedvence).
Ezen kívül nagyon sok gyümölcs feltűnik még, mint a nagy lakomák esszenciális tartozéka, úgymint ananász, narancs, papaya, szőlő, körte, sárgadinnye, szilva, citrom és ide kívánkozik még a sárgarépa, amit rendszeresen mindenki nyersen fogyaszt.
Jó néhány városi filmben megmutatkozik viszont a duó USA-fétise (mellyel már csak Lana Del Rey versenyezhet), gondoljunk csak a texasi olajmilliomosokra, az elfogyasztott hamburgerekre, hot-dogokra, whiskey-re, steak-re, popcornra, a baseball és amerikai futball meccsekre, stb. Ezen kívül úton útfélen megjelenik egy Coca vagy egy Pepsi kóla hirdetés vagy automata.

A levesek nem túl népszerűek, összesen talán húslevest esznek, illetve hagymaleves készül, amibe „Koszi”-t belefürdetik, az Aranyeső Yuccában c. alkotásban. A köretek közül népszerűbbek a rizsváltozatok, néha burgonyapüré.
Úton-útfélen a szendvicsek is előfordulnak.
Az egyik leginkább túlzó étkezéssel kapcsolatos gegnek azt érzem, amikor Terence Hill barátunk a fán fekve, hátranyúlva a madárfészekből a pucolt, főtt tojást veszi ki majd fogyasztja el. :O (Kincs ami nincs)
A legnépszerűbb édesség a fagylalt és a torta, ital szinten pedig a bor (főleg western filmekben), a sör, a kávé és a whiskey viszik a prímet.

Szereplőink nem tagadják meg olasz származásukat sem, hisz fel-felvillan egy-egy paradicsomos spaghetti.
Az élelmiszerek elnevezéseivel is megy a játék, miképpen a lovat Csokoládénak, a sportolót Jamon Serrano-nak (Serrano sonka) hívják, a rosszfiút Paradicsomnak (aki az eredetiben egyébként Paradise, na bumm) és Bastiano Coimbra pedig leesik a lóról, mint egy száraz füge.
Külön fejezetet érdemelnek a különlegességek és a francia konyha remekei. Egy ízben például Bud (Bulldozer) Paella alla Basca-t készít, ami olyan pocsékul sikerül, hogy kiönti a tengerbe. Ez egy baszk módra készített spanyol rizsétel, a tenger gyümölcseivel párolva.
A Zsoldoskatonában ízletes csigalevest szürcsölnek és ha ez nem lenne elég, az ostromló francia sereg a következő menü bekiáltásával próbálja a végletekig kiéheztetni az ellenséget:

– Őzgerinc gombával, boros mártásban

– Cserépben sült fácán, áfonyával
– Vaddisznó pástétom, hagymasalátával, gombasalátával
– Cipóban sült csülök
Mi tagadás elfogadnám én is, jó szívvel. Vagy melyik édesszájú utasítaná vissza az ínycsiklandó Crépe Suzette-t (vajban és alkohollal flambírozott palacsinta), amelyet választható Cointreau-val, Curacao-val vagy Grand Marnier-vel flambíroznának az urak előtt (Az ördög jobb és bal keze 2), ha azok bárdolatlanságukban nem öntenék le azt egy kancsó vízzel. Voilá!
Említést érdemel még a Bűnvadászok „Pingvin”-je által egyre illumináltabban szervírozott narancsos kacsa, zöldborsós borjúsült és majonézes languszta.
Itt el is érkeztünk az étel-ital párbajokhoz, ami három filmben fordul elő.
A Bűnvadászokban egy lukulluszi lakomát követhetünk nyomon, ahol is a tét az, hogy ki bírja tovább az italt, illetve ki dől ki előbb.
A Különben dühbe jövünk sör-virsli versenye azt hivatott eldönteni, kié legyen az épen maradt Buggy autó.

Egy igazi vadnyugati párbaj az Aranyeső Yuccában kaja-csatája a „Doki”(Bud Spencer) és a Sheriff között, amelyet természetesen hősünk fölényesen nyer meg, míg ellenfele antiperisztaltikus mozgást érezvén hagyja el sietve a helységet.
Párbajnak nevezhetjük +1-ként a narancs facsaró-ivó versenyt, amit Terence Hill figurája veszít el és nyer meg egyszerre.

Beszámolóm végére hagytam az igazi misztériumot: Mi lehet az a Puffin lekvár?
Ellentmondásosak ugyanis e híres termék tulajdonságai. A neve például lundát jelent, de jelenthet felpuffadást, üregesedést (paradicsomnál). A logója is leginkább a paradicsomra emlékeztet. De akkor ez édes egyáltalán vagy csak fantázianév a lekvár? Ha valakinek van ötlete, hogyan készítené a Puffin lekvárt, írja meg!

Akkor most jöjjenek a receptek a gasztro fanatikusoknak: 

Chili Con Carne (ahogy én készítem)

Hozzávalók:
25 dkg vesebab megfőzve (vagy 3-4 konzerv vesebab)
5 db tv paprika
2 konzerv kockázott paradicsom
3 fej vöröshagyma
fél fej fokhagyma
60 dkg darált marhahús max 20% zsírtartalommal
római kömény
őrölt kömény
babérlevél
őrölt koriander
őrölt chilipaprika
őrölt édes-nemes pirospaprika
oregánó

ízlés szerint sertészsír vagy olívaolaj
reszelt sajt

Elkészítés:
A zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, rádobjuk a fokhagyma felét összezúzva, fél perc után pedig a darált marhahúst, melyet ezután erős lángon pirítunk a teljes „kifehéredésig”(de inkább szürke). Ekkor sózzuk és fűszerezzük. A fűszerezésről annyit, hogy a leginkább a chili paprikával és az oregánóval fogjuk vissza magunkat.
Ezután kerül bele a paprika tetszőleges (de inkább kisebb) darabokban. Amikor elég puhának érezzük, tegyük bele a paradicsom konzerveket és az előzőleg megfőzött babot. Addig rotyogtassuk együtt a mixet, amíg az étel el nem készül, a végén pedig egy fűszerezés felülvizsgálatot javaslok, kóstolással. Tálaláskor szórjuk meg ízlés szerinti minőségű és mennyiségű reszelt sajttal. Köretként leginkább rizs vagy friss foszlós fehér kenyér passzol mellé.

A félreértések eloszlatása érdekében leírom a Milánói ragu receptjét, mert a magyar emberek többsége még ma is összekeveri, illetve nagyjából sem tudja mi fán terem a Milánói, illetve a Bolognai módozat…

Milánói ragu elkészítése:

Vajban és/vagy olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a vékony csíkokra, esetleg julienne-re vágott gombát és sonkát vagy füstölt marhanyelvet. Megfelelően pirítjuk/pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét (pomodoro passata), nem sűrítményt. Fűszerezzük törött borssal, esetleg kevés friss zöldfűszerrel (oregánó, bazsalikom), lényeg az egyszerűség. Ízesítjük sóval. Parmezán sajt megy hozzá.
Darált marhahúst (és leveszöldséget) a BOLOGNAI raguhoz használunk, NEM a Milánóihoz…

Egy különleges hamburger recept, amit talán sikerül egyszer a kedves olvasóknak is megkóstolni: 

Boston Burger

Hozzávalók:
2 élő homár vagy languszta
60 dkg darált marhahús
10 dkg vöröshagyma
1 tojás
1 kávéskanál sárga mustármag
1-1 kávéskanál rózsabors és fekete bors
2 babérlevél
1 szegfűszeg
½ kávéskanál szegfűbors
1 szerecsendió virág
½ kávéskanál kardamom
3 kávéskanál édes-nemes pirospaprika
petrezselyemzöld

olaj a sütéshez

Elkészítés:
Magas falú fazékban lobogó forró vízben 2 percig főzzük az egyik homárt/langusztát, majd kivesszük és ha a víz megint forr, akkor a másikkal is ugyanígy teszünk. Ezután csavaró mozdulattal leválasztjuk az ollóikat. Egy nehéz késsel kissé összetörjük őket. A farkakat is lecsavarjuk és a fedőlemezekkel együtt 2 cm széles szeletekre vágjuk.
A darált húst a hagyma felével, melyet előzőleg finomra vágunk, összekeverjük.
A fűszereket együtt egy kávédarálóban porrá őröljük, majd ebből 5 evőkanálnyit a masszához adunk. Hozzáadjuk a tojást, ízlés szerinti sót és jól összedolgozzuk.
15 dkg-os pogácsákat formálunk belőlük, amelyeket szépen ellapítunk.
Egy serpenyőben felforrósított olajon kisütjük a pogácsákat mintegy 5 perc alatt (eközben egyszer fordítjuk őket) a homárdarabokkal együtt. Az utolsó 2 percben a maradék hagymát hozzáadjuk karikára vágva. Amikor az étel elkészült friss tépkedett petrezselyemzölddel díszítjük.

Nehogy kimaradjon a receptek közül a fontos sült hús-gyümölcs párosítás!

Vadkacsa birsalmával sütve

Hozzávalók:

2 db vadkacsa
40 dkg birsalma
5 dkg zsír
15 dkg füstölt szalonna
2 dkg liszt
egy kisebb evőkanál paradicsompüré

Elkészítés:

A fiatal, tollazatában érlelt vadkacsát szárazon megtisztítjuk, megperzseljük, belsejét szárazra töröljük. Ha a bőre halszagú lenne, az alatta lévő zsírréteggel együtt lefejtjük, húsát szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. Kívül-belül alaposan megsózzuk, hasüregét hámozott, cikkekre vágott birsalmadarabokkal töltjük meg. Ezután a hasüreget hústűvel összetűzzük. Combvégei alatt 2-3 cm hosszúságban behasítjuk a bőrt, amelyben a combvégeket rögzítjük. Tepsibe tesszük, forró zsírral leöntve a sütőbe helyezzük és alufólia alatt sütjük egy-másfél órát, majd a fóliát levéve, levének gyakori locsolgatásával pirosra sütjük.
Szaftjából a liszt és paradicsompüré segítségével pecsenyelevet készítünk, amelyet külön edényben kínálhatunk. Pirított burgonyával, párolt vörös káposztával és sült birsalmával körberakva tálaljuk!
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK a receptekhez, remélem megnyerték a tetszésüket.
Akinek esetleg nem, annak még mindig ott van a szél, az áramlatok és az ösztön…

http://hetediksor.hu – by

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu