A magyar nők elbújnak a parlamentben – first lady divattrendek

478

Amerikában és Nyugat-Európában a politikusok, akárcsak hozzátartozóik, a divatsajtó állandó figyelmét élvezik. Carla Bruni-Sarkozy a francia sikket testesíti meg, Michelle Obama pedig a divatos anyát és feleséget.

A protokoll szabályai kötik a politikai élet szereplőit, bár egyre több kivételt látunk, erről kérdeztük Görög Ibolya protokollszakértőt. „A politikusok az egész világon arra törekednek, hogy szereplésük, mondandójuk összhangban legyen a megjelenésükkel. A közszereplőnek a konzervatív öltözködés egyfajta egyenruha, viszont a politikusok, közszereplők feleségei már kicsit szabadabban használhatják a divatot.”

Ennek köszönhető, hogy mostanában egyre többet elemzik a divatmagazinok a first ladyk stílusát. Lássuk, hogy nemzetközi és hazai viszonylatban kik a legstílusosabb közszereplők.

Stílusos politikus feleségek külföldön

Michelle Obama, Samantha Cameron és Carla Bruni-Sarkozy egy új generációt képviselnek a first ladyk történelmében. A Jacky Kennedy által kitaposott úton járva merész újítónak számítanak, akik mégis megmaradnak a tőlük elvárt, visszafogott és stílusos szerepkörben. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiegészítőkre, az ékszerekre és a táskákra, ugyanakkor nem viszik túlzásba a nőiességet, például mindhárom hölgy egyik kedvenc lábbelije a balerinacipő.

Michelle Obama

zimbio.com
Dizájnert az olcsóbbal
 

Barack Obama megválasztásakor a sajtó figyelme azonnal az újdonsült first lady, Michell Obama felé fordult. Az élénk színekbe, mégis klasszikus fazonokba öltözött Michelle a modern nő mintaképe lett Amerikában. Egyszerre kombinálja a high-fashion darabjait az alacsonyabb árkategóriás márkákkal, ezzel is példát mutatva a nőknek, hogy nemcsak a drága dizájnerruhák tesznek elegánssá valakit.

Láthattunk már rajta Gap kardigánt, vagy éppen Zara blézert, emellett azonban előszeretettel válogat Oscar de la Renta és Alexander McQueen konvencionálisabb darabjai közül is. Mindezek ellenére gyakran vádolják meg Michelle Obamát, hogy nem az amerikai stílust követi, és nem a hazai márkák között válogat.

Carla Bruni-Sarkozy

zimbio.com
Feltűnő ruhadarabok
 

A gyönyörű exénekesnő és exmodell, Carla Bruni-Sarkozy mihelyt Franciaország első asszonya lett, stílusa drasztikusan megváltozott. A 44 éves first lady hátrahagyta kivágott és sokszor feltűnő ruhadarabjait, és a klasszikus elegancia mellett döntött, bár az élénklila árnyalatoktól nem vált meg.

A jól szabott kabátok, nadrágkosztümök és egyszerű vonalvezetésű ruhák, illetve a balerinacipők elmaradhatatlan kellékei franciásan sikkes megjelenésének. Őt nem érhetik olyan vádak, mint Michelle Obamát, Carla Bruni ugyanis tudatosan képviseli és támogatja a hazai nagy divatházakat, a kezdő divattervezőket, éppen ezért gyakran látni őt Dior és Hermès ruhakölteményekben.

Samantha Cameron

Az angolok first ladyjéről már korábban is írtunk, mikor a Londoni Divathét szervezői felkérték őt az együttműködésre. A brit sajtó az egyik legjobban öltözött közszereplőnek kiáltotta ki a többgyermekes anyukát, bár tény, hogy nem annyira merész és divatos, mint az előbb említett sorstársai.

dailymail.co.uk
Elsősorban a kényelmi szempontokat veszi figyelembe
 

Samantha Cameron elsősorban a kényelmi szempontokat veszi figyelembe, legtöbbször balerinacipőben, nadrágban és fekete színű ruhákban jár. Ez a letisztultság azonban korántsem slampos, SamCam mindig elegáns. Nagyobb rendezvényeken ő is előszeretettel bújik hazai tervezők ruhakölteményeibe, és természetesen támogatja a pályakezdő fiatalokat is.

Konvencionális stílus Közép-Európában

A közép- és kelet-európai politikusok sokkal visszafogottabbak az amerikai, az angol és a francia kollégáikhoz képest.

A német kancellár, Angela Merkel jó példa arra, hogy a női politikusok igyekeznek beleolvadni a többségbe, azaz nem akarnak kiemelkedni férfi kollégáik közül. Ezért nem sminkeli látványosan magát, alig hord ékszert és a férfias szabású kosztümöket, leginkább a nadrágkosztümöket részesít előnyben a német politikusnő.

zimbio.com
Férfinak öltözve
 

Ezzel szemben egy másik utat képvisel az ukrán Julija Timosenko, aki bátran vállalja nőiességét. Hosszú, szőke haját vagy kiengedve hordja, vagy népiesen befonja, és a feje köré tekeri. Emellett az exminiszterelnöknő bátrabban hord klasszikus ékszereket, például gyöngyöt, gyakran visel karcsúsított, rózsaszín ruhákat és visszafogottan sminkeli is magát.

Női politikusok Magyarországon

„Itthon sajnos egyre kevesebb a politikában a női közszereplő. Akik vannak, azok remekül alkalmazkodnak a közképhez. Nem tudnék sem kirívóan rossz, sem kirívóan jó megjelenést mondani” – árulta el a hazai helyzetről Görög Ibolya.

A magyar politika szereplőinek konzervativizmusa régi gyökerekből ered. „A Magyar Országgyűlésben a rendszerváltozásig uniformizált, a Vörös Október ruhagyár által készített ruhadarabok voltak érvényben. A férfiaknak sötétkék öltöny, fehér ing, egyszerű nyakkendő, a nőknek sötét kosztüm, fehér blúz volt a kötelező” – emlékszik vissza a protokollszakértő.

A rendszerváltás után azonban hirtelen mindenki merészebb lett, itt-ott megjelentek túlzó ruhadarabok férfiaknál és nőknél egyaránt, de hamarosan konszolidálódott a helyzet. Mára már a német példához hasonlóan itthon is az egyszerűbb, ’örök darabok’ jellemzik a női politikusok ruhatárát.

„Az utóbbi pár hónapban azért volt egy-két nem igazán jó példa. Azok a politikusnők, akik vagy nem töltöttek be jelentős szerepet, vagy még egyáltalán nem voltak politikusok, merészebbek. Egy püspöklila kosztüm, ráadásul fekete lakkcsizmával – enyhén szólva merész.”

 deluxe, Mihály Viktória

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu