Bor, mámor, Bénye

283

Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg augusztus 11. és 14. között a Bor, mámor… Bénye fesztivált a festői zempléni faluban, Erdőbényén.

A Tokaji borvidék legkülönlegesebb összművészeti eseményén nem csupán gasztronómiai, zenei és szabadidős, de izgalmas kulturális programokon is részt vehetnek a látogatók.

Augusztus második hetében a zempléni hegyek által övezett Erdőbénye néhány napra valóságos kulturális központtá változik. A helyi borászok kertjeiben a sokrétű borászati és gasztronómiai élmények mellett egyedi, regisztrációhoz kötött programok is helyet kaptak, melyeken minden korosztály képviselője megtalálhatja a magának való szórakozást.

A hölgyek a Borissza bőr fantázianévvel ellátott programon vehetnek részt, mely során egy kozmetikus segítségével készíthetik el saját tokaji aszús arcpakolásukat, amihez a hatóanyagokat, a vitaminokat és az illatot is mindenki maga választhatja. Az élmény egy vezetett sétával válik teljessé a Szépségkertben és a magyar kozmetikum-készítés történetét bemutató kastélyban.

A fesztiválon különleges borkóstolókból sem lesz hiány. Míg a nyitókóstolón az erdőbényei pincészetek legjobb borait ízlelhetik meg a látogatók helyi sajtok kíséretében, a borászok saját kóstolókkal is készülnek. A Karádi-Berger Borászat a Palandor évjáratait járja körbe egy vertikális kóstolóval, a Vayi Borászat egy német rajnai rizling kóstolónak ad otthont történelmi évjáratokból, a Béres Borteraszon pedig a Nők Lapja újságírójával, Hulej Emesével egybekötött beszélgetés során a Tokaji Borbarátnők boraiból lehet válogatni.

A zenét ismert és felfedezésre váró előadók szolgáltatják, mint a Kiscsillag, vagy épp a Kerekes Band, de a legkisebb zenerajongókra is gondoltak a szervezők, az ő szórakozásukról ugyanis egy saját Zeneovi gondoskodik majd. A fesztivált határokon átívelő bortörténeti programok is színesítik: Gabriel Kurczewski „Tokaj története lengyel szemmel” című előadásából többek között azt is megtudhatjuk, miként vállaltak szerepet a lengyel kereskedők a tokaji borok felemelkedésében, míg Ercsey Dániel, a winesofa.eu főszerkesztője egy magyar-szlovák Tokaj workshop keretein belül mesél a borvidékről turisztikai, gazdasági, politikai és történelmi szempontok alapján.

A zene és az előadások mellett azonban fontos szerep jut a testmozgásnak is: az Erdőbénye körüli hegyekben kerékpártúrára, a Bodrogon kenutúrára invitálják a látogatókat a szervezők, így biztosítva, hogy a vendégek valóban kiélvezhessék a táj minden adottságát.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu