A szabadságért meg kell küzdeni

473

Magától nem győz az igazság, a szabadságért, a nemzeti önrendelkezésért, a jogállamért meg kell küzdeni

– mondta október 23-án a Magyar Állami Operaházban az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére rendezett díszelőadás előtt Balog Zoltán, az 1956-os Emlékbizottság elnöke, az emberi erőforrások minisztere.
Balog Zoltán Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében elmondott beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napok és október 23-a kibontották 1956 sokszínű örökségét. A miniszter szerint utólag elemezve a világpolitikai helyzetet, 1956 hősei csak a csodában reménykedhettek. Akkor csodának tűnt, hogy maguktól távozzanak a szovjet csapatok, de magától nem győz az igazság, a szabadságért, a nemzeti önrendelkezésért, a jogállamért meg kell küzdeni. Így volt ez 1956-ban Magyarországon, 1968-ban Prágában, 1981-ben Lengyelországban és 1989-ben Közép- és Kelet-Európában – idézte fel az eseményeket, hozzátéve: mindezekért az elmúlt 27 évben is újra és újra meg kellett küzdeni.

Még két hétig a hősiességet ünnepeljük, majd november 4. után az áldozatokra emlékezünk – mondta el Balog Zoltán, emlékeztetve arra is, hogy Magyarországon 1989-ig az áldozatok voltak a bűnösök és a gyilkosok voltak a hősök. Ez huszonhét éve másképpen van, még akkor is, ha a gyilkosok nem bűnhődtek meg – jegyezte meg. Balog Zoltán kiemelte: talán nincs olyan történelmi esemény, amelyről mindenki ugyanazt gondolja: ma is vannak, akiknek Kádár János öröksége kedvesebb, ezt mutatják 2006 szégyenletes eseményei is – fogalmazott. Hozzátette: mégis kell azonban lennie egy középnek, ahol összefoghatnak azok, akik építeni akarnak: ez a közép lehet az, hogy minden népnek joga van döntenie sorsáról – jelentette ki.

Download.aspx2
A napfény természete
Fotó: Koszticsák Szilárd

Aki megértette 1956 üzenetét, az abba sem törődik bele, hogy a gazdagabb országok döntsenek a szegényebbek sorsáról – hangsúlyozta beszédében Balog Zoltán. A díszelőadás műsorában elhangzott Beethoven Egmont nyitánya, Kodály Zoltán Budavári Te Deum című műve, Márai Sándor Mennyből az angyal című verse és láthatta a közönség A napfény természete című táncdarabot is.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu