Méltatták a Tóth Ilonkát

525

Az évek múltával visszafizetett adósságnak minősítette a WSieci lengyel konzervatív hetilap a budapesti Nemzeti Színház Tóth llonka című darabját, melynek ősbemtutatóját október 21-én tartották meg Varsóban.

Az előadás az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg a lengyelországi magyar évad kiemelt rendezvényeként. A Szilágyi Andor műve alapján Vidnyánszky Attila rendezésében színpadra vitt előadás a lengyelekben ismét tudatosította, hogy „a lengyel-magyar barátságról szóló szavak nem vajmi puszta beszéd” – írja a hetilap hírportálján közzétett recenzióban Grzegorz Górny. Kivételes eseménynek minősíti azt, hogy a világpremiert nem Magyarországon, hanem a varsói Teatr Polskiban tartották meg, és párhuzamot von Tóth Ilona és a szintén koncepciós per után 17 évesen kivégzett lengyel ápolónő, Danuta Siedzikówna sorsa között. Siedzikównát, aki Inka álnéven vett részt a második világháború utáni antikommunista ellenállásban, 1946-ban végezték ki és csak 2014-ben találták meg maradványait egy gdanski tömegsírban. Újratemetésére idén augusztusban került sor.

A recenzióban Górny rámutat: „a politikai gyilkosság áldozatává lett fiatal, mélyen hívő, ártatlan” Tóth Ilona a magyarok számára „a megalázás, majd az elhallgattatás évei után újra felfedezett hősnő”. A „rendkívül hatásos” színdarabból a WSieci szerzője kiemeli az eseményeknek a levéltári anyagok alapján elvégzett „precíz rekonstrukcióját”, amely arra vall, hogy a medika ügye a kommunista állambiztonság provokációja volt. Górny felhívja a figyelmet a korabeli média szerepére is, amely „tudatosan részt vett a hamis információk gyártásában, a dezinformációban”. A legnagyobb hatásúnak a recenzens a darab történetéből kilépő, a magyar forradalomban részt vevő szereplők tanúvallomásait nevezi, akik az előadás során saját történetüket mondják el. „Akkor világossá válik, hogy nem egy szokásos előadásról van szó, hanem arról, hogy ez a szereplők saját életévé válik” – írja Górny. A darab „tiszteletadás a túlélőknek, a távozottaknak. Az évek elmúltával visszafizetett adósság ez” – értékeli.

TothIlonka_eoszfotos-2590

A viharos állótapssal fogadott, Vidnyánszky és Szilágyi részvételével megtartott ősbemutatón jelen volt Trócsányi László igazságügyi miniszter, Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, valamint tiszteletüket tették a lengyel kulturális élet kiemelkedő személyiségei, köztük Bronislaw Wildstein neves lengyel író és közíró is. Az előadás az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg a lengyelországi magyar évad kiemelt rendezvényeként. A magyarországi bemutató október 25-én lesz a Nemzeti Színházban.

Forrás: MTI

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu