Pécsett lesz a regionális központ

281

Az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat közép-kelet-európai regionális központja a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben kezdi meg működését

– jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár augusztus 2-án a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón. „Pécs megerősítette, hogy az európai kórusmuzsika fellegvára” – fogalmazott, egyúttal megismételte: a kormány kiemelt szerepet szán a pécsi kulturális intézményrendszernek, amelynek állami finanszírozása jövőre 1,8 milliárd forintra nő.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-n (ZSÖK) belül létrejövő új központ 18 közép-kelet-európai ország – köztük a határon túli magyar közösségek – kóruséletét fogja koordinálni. Az államtitkár a városban tavaly nyáron sikerrel megrendezett Europa Cantat kórusfesztiválra utalva úgy fogalmazott: „Pécs megerősítette, hogy az európai kórusmuzsika fellegvára”, egyúttal megismételte: a kormány kiemelt szerepet szán a pécsi kulturális intézményrendszernek, amelynek állami finanszírozása jövőre 1,8 milliárd forintra nő.

Az Europa Cantatot tavaly július 24. és augusztus 2. között tartották; a nemzetközi kórusfesztiválra 4200 nemzetközi résztvevő érkezett a baranyai megyeszékhelyre, 63 helyszínen 251 koncertet tartottak – idézték fel az eseményen. A nagyszabású tavalyi programsorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és a pécsi önkormányzata 150-150 millió forinttal támogatta.

Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program utáni legnagyobb pécsi kulturális rendezvénynek nevezett tavalyi kórusfesztivál gazdasági hozadékaira térve kifejtette: a programokon több mint 10 ezer látogató vett részt és jóval több mint 30 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

Móczár Gábor, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. program-, marketing- és nemzetközi kapcsolatok igazgatója és az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elnöke ehhez hozzátette: a mintegy 730 millió forint összköltségvetésű kórusfesztivál alatt a szervezők és a résztvevők által Pécsett elköltött összeg az állami és az önkormányzati támogatás 218 százalékát tette ki.

Őri László szólt arról is, hogy 2018-ban az észtországi Tallinnban megrendezendő Europa Cantaton részt vevő pécsi kórusokat egy-egymillió forinttal támogatja az európai és a magyar kórusszövetség.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a megyeszékhely megpályázta, hogy 2017 júliusában – pécsi felkészülést és debütáló koncertet követően – a városból induljon észak-balkáni turnéra az UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) címmel kitüntetett Ifjúsági Világkórusa (World Youth Choir). Hoppál Péter elmondta, hogy a pécsi pályázat sikere esetén a kulturális kormányzat mintegy 20 millió forintos támogatást nyújt.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu