A Pál utcai fiúk kertjét idézik meg

348

A kormány szándékai szerint a „Pál utcai fiúk kertjét” idézi meg felújítása után a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertje

amely ugyanakkor a 21. századi igényeknek is megfelel majd. A kert helyreállítását előkészítő munkák első lépéseként októberben teljes körűen felmérik a fás szárú növényállomány állapotát, amelyet elismert szakemberek végeznek el.

A Múzeumkert átfogó rendezését utoljára az 1970-es évek elején végezték el. A kert állapota azóta folyamatosan romlik, a Múzeum utcai kertrész a múzeumpalota nagyrekonstrukciója miatt az 1990-es évek közepétől felvonulási területté vált. Felújítására a legutóbb 1996 és 2006 között kerítettek sort, ezt azonban nem követte a Múzeumkert rehabilitációja – idézi fel az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Múzeum.

Az MNM szerint a legfőbb cél, hogy a Múzeumkert méltó legyen ahhoz az épülethez, amelyet körülvesz. A kormány elképzelése szerint a „Pál utcai fiúk kertjét” kell megidézni, amelyhez a történeti angolkert helyreállítása nélkülözhetetlen. Ez a miliő tudja hitelesen megközelíteni a kert 19. századi jellegét, noha természetesen kompromisszumokkal, mivel a fák azóta megnőttek, és sok újat is telepítettek, amelyek ma már komoly értéket képviselnek. A helyszín fontos emlékművekkel is gazdagodott az elmúlt száz év során, amelyek szintén megőrzendők – emlékeztetnek.

A Múzeumkert faállománya a folyamatban lévő növényfelmérés szerint nagyon rossz állapotban van, évtizedes bajokat kell orvosolni, az elsődleges cél azonban az értékes fák megmentése – hangsúlyozza a közlemény.

A Nemzeti Múzeum kertje napközben közkertként működik, benne sok-sok emberrel, akik a fák lombjai alatt pihennek. Testi épségüket veszélyezteti, ha nem történik meg a veszélyelhárítás, a korhadt fák kivágása. Ezzel párhuzamosan természetesen nem feledkeznek meg a növényzet kertépítészeti szempontból átgondolt pótlásáról és kiegészítéséről sem – közölte az MNM.

Tájékoztatásuk szerint a teljes helyreállítási folyamat szakmai alapon, transzparens módon, a nyilvánosság és szakértők bevonásával zajlik majd, ezért több helyszíni bemutatót és egyeztetést tartanak a zöld- és más civil szervezetek meghívásával, a sajtó rendszeres tájékoztatásával.

A területnek a 21. századi igényeknek is meg kell felelnie: a legmagasabb technikai színvonalon szükséges szolgálnia a kert rendezvényeit, a célok között szerepel a teljes wifi-lefedettség, illetve az áthaladó közművek korszerűsítése, cseréje is.

A 2017 decemberében lezáruló projekt koordinátora és kerttörténész szakértője Alföldy Gábor tájépítész, aki az elmúlt években számos magyar kastélypark megújulását kezdeményezte és projektjeit vezette. A helyreállítás előkészítésében aktívan részt vesz a múzeum műszaki vezetése: Frankovics Tibor műszaki főosztályvezető és Bernáth Károly főmérnök, valamint Debreczeni-Droppán Béla főmuzeológus, a Múzeumkert történetének kutatója.

Ha az időjárás engedi, a civilek számára október 21-én mutatják be az addig elvégzett munka eredményét – jelentette be az MNM.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu