Ólavsøka

267

Az Ólavsøka Feröer nemzeti ünnepe július 29-én. Közel ezeréves ünnep, amely egyszerre hordoz keresztény és nemzeti hagyományokat.

Feröer (más néven Feröer szigetek; feröeriül: Føroyar, dánul: Færøerne) középkor óta lakott vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között. Neve magyarul Juh-szigeteket jelent.

Feröer a Dán Királysághoz tartozik, de 1948 óta széles körű autonómiával rendelkezik. Parlamentje, a Løgting az egyik legrégebbi a világon, emellett két képviselőt delegál a dán parlamentbe is. Dániával ellentétben nem tagja az Európai Uniónak. Az Északi Tanács keretei között együttműködik a skandináv államokkal, és különösen szoros kapcsolatokat ápol Izlanddal, Grönlanddal és Shetlanddal.

A szigetcsoport területe 1395,74 km²; népessége 48 783 fő (2009. jan 1.). 18 szigete egy kivétellel mind lakott. Fővárosa és legnagyobb városa Tórshavn. A gazdaság alapja a 19. század óta a halászat és halfeldolgozás, de a juhtenyésztés és gyapjúfeldolgozás is komoly hagyományokkal rendelkezik.

Gleccservájta völgy Kunoy szigetén

Az ünnep nevének szó szerinti jelentése „Szent Olaf virrasztása” (latinul: vigilia sancti Olavi), utalás arra, hogy ezen a napon vívhatták a stiklestadi csatát, amelyben 1030-ban életét vesztette II. Olaf, a norvégok szent királya. Jóllehet Olaf norvég király volt, tisztelete régóta fontos része Feröer vallási és politikai hagyományának és kultúrájának.

Mint más ünnepek esetében a szigeteken, ez az ünnep is az előző este, július 28-án kezdődik.

Ünnepi sokadalom

Ólavsøka napján vidékről is nagy számban érkeznek a feröeriek a fővárosba, Tórshavnba. Az ünnep során tartják meg az evezés nemzeti bajnokságának döntőjét, kiállításokat, népzenei bemutatókat és feröeri lánctánc előadásokat tartanak. Az ünnep alatt gyakran elhangzó jókívánság: Góða Ólavsøku! (Jó Ólavsøkát!)

Ezen a napon nyitja meg ülésszakát a Løgting, Feröer parlamentje. A képviselők, a kormány tagjai, a Feröeri Népegyház püspöke és papjai, valamint a fontosabb tisztviselők körmenetben vonulnak a parlament épületétől a Tórshavni dómba, majd a Szent Olaf-napi szertartás után vissza a parlamentbe, ahol a miniszterelnök ünnepi megnyitó beszédet mond.

1998. május 18-án a Postverk Føroya bélyegsorozatot bocsátott ki Ólavsøka tiszteletére.

Ólavsøka felvonulás

Az áprilisban született gyermekeket hagyományosan Ólavsøka-gyerekeknek nevezik, utalva arra, hogy az ünnep időszakában fogantak. Ebben a hónapban statisztikailag is magasabb születésszámot mutattak ki, mint más hónapokban.

wikipedia.org

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu