Nagy országunk háza

469

Mi mással kezdődhetne sorozatunk, mint egy csoda szép régi képeslappal a nemzet fővárosáról.

Mi mással kezdődhetne sorozatunk, mint egy csoda szép régi képeslappal a nemzet fővárosáról. Jelesül egy olyan mesterien színezett, 1909-ben feladott képes levelezőlappal, amelyen az akkor még alig néhány éves Parlamentünk látható.

Az a hatalmas épület, amelyre elég ránézni, és tudjuk: nem a mai kis ország, hanem a régi, a történelmi, tehát a nagy, a teljes Magyarország részére épült. A Steindl Imre tervezte magyar Országház mindemellett Európa második és a világ harmadik legnagyobb parlamenti épülete manapság is.

A fotó előterében szereplő budai hajóállomáson épp a Lánchíd nevű ingahajó várja utasait, akiknek vélhetően sejtelmük sem volt még arról, hogy néhány éven belül mi vár a hazára, s hogy milyen nemzetgyilkossági kísérletet terveznek ellenünk a messzi Trianonban.

Már messziről látható, hogy Parlamentünk egy nagyobb ország számára épült
Fotó: Balázs D. Attila

A sors különös fintora, hogy ez a gyönyörű lap 112 évvel ezelőtt épp Párizsba indult Budapestről két turulos–Szent Koroná-s bélyeg kíséretében, a címzett pedig nem más, mint a román hadsereg későbbi vezérkari főnöke a II. világháborúból, Ilie Șteflea. Egy mai értelemben vett „jó román”, aki már egy évvel az 1916. augusztusi román betörés előtt „felderítő” munkát végzett a Kárpát-kanyarban, a régi oláhországi határon, és később ő volt megbízva a stratégiai fontosságú Karakói-völgyhíd elfoglalásával is a Gyimesekben. Az pedig különösen beszédes, hogy amikor ez a Șteflea a későbbiekben a Magyarország elleni támadásra emlékezik vissza, már szemérmesen „háborúba indulást” emleget román orvtámadás helyett.

És mondja még valaki, hogy egy régi képeslap nem rejti magában a történelem egy-egy kisebb-nagyobb szeletét…

Fotó: Balázs D. Attila

Sorozatunk következő részében Erdély valódi fővárosának múltjába kalauzol el egy másik régi magyar képeslap.

Balázs D. Attila – www.magyarnemzet.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu