Transzcendencia Sepsiszentgyörgyön

223

Németh Géza református lelkész és felesége, Kriza Judit gyűjteményéből nyílt kiállítás Transzcendencia címen 2016. július 19-én, kedden a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban.

A tárlat a szentendrei MANK Galériában 2016 márciusában megrendezett kiállítás folytatása, újabb jelentős művekkel kiegészítve. A tárlat 2016. augusztus 7-ig tekinthető meg.

„Rendkívül kevéssé ismerik Magyarországon az erdélyi művészetet, ezért is jelentős az Erdélyi Művészeti Központnak és annak a MANK-kal folytatott együttműködésének, melynek keretében ez a kiállítás is megnyílt. Pozitívum továbbá, hogy most egy jelentős 20. századi erdélyi kiállításra kerülhetett sor, és hogy jövő héten megnyílik a két Szervátiusz – apa és fia: Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor szobrászművészek – kiállítása a Műcsarnokban. Talán még ismert Pál Lajos neve Magyarországon, köszönhetően annak, hogy néhány aukciós ház foglalkozik munkáival” – fejtette ki Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Nem az első külföldi kiállítását rendezte a MANK Sepsiszentgyörgyön, hiszen feladatának tartja az egész magyarság szolgálatát. „Májusban például Temesváron mutattuk be a szentendrei festészeti hagyományt. Hogy miért tesszük ezt? Mert a magyar művészeti életet egységben kell tartani” – mondta el Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója.

DSC_9109_Copy

A kiállítás alapjául szolgáló mintegy 400 grafikából, olajképből, festményből, kisplasztikából álló hagyaték csaknem fele származik Erdélyből, és nagyjából ugyanilyen arányban vannak Erdélybe „hazatérő” művek a Transzcendencia című válogatás most kiállított mintegy nyolcvan műtárgya között – fejtette ki Szepes Hédi művészettörténész. „Az itt szereplő munkák egy része az emberi természettel, másik része az időtlenséggel foglalkozik, nem is véletlenül, hiszen a kettő nagyon sokszor összeér” – tette hozzá.

A gyűjtemény a hetvenes-nyolcvanas évek olyan klasszikussá vált művészeinek munkáit tartalmazza, mint Szabó Vladimir, Borsos Miklós, Szalay Lajos, Mersits Piroska vagy Duray Tibor: többek között az ő munkáikat tárja nyilvánosság elé a kiállítás – magyarázta a kurátor.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházközség püspöke kifejtette: szókimondása okán nem kívánatos személlyé vált Németh Géza, aki ugyan létrehozta gyűjteményét, habitusa és annak következményei megtörte pályáját. Nem törődött azonban az ellenségeskedéssel, feleségével együtt embereket és művészeti tárgyakat menekítettek meg tevékenységükkel.

DSC_8962_Copy

Németh Géza és felesége ugyanis az 1950-es években kibontakozó református Megújulási Mozgalom elkötelezett hívei voltak. Ennek keretén belül aktív közösségépítő tevékenységet folytattak, ifjúsági táborokat, ökumenikus összejöveteleket szerveztek, az elsők között kezdték el a határon túli magyarok támogatását, az Erdélyből jött magyarok segítését. Németh Gézát politikai okok miatt 1972-ben eltiltották lelkészi hivatásától, megélhetésüket rézkarc árusként biztosította. Képügynöki tevékenysége során a művészekkel való kapcsolat eredményeként feleségével együtt komoly gyűjteményt hoztak létre. A kollekció nagy része az 1980-as és 1990-es évek jelentős alkotóinak műveiből tevődik össze. A kortárs magyar és határon túli magyar művészek alkotásaiból álló gyűjteményben hangsúlyos módon van jelen – a festmények és a szobrok mellett – az 1980-as évek grafikai művészete: Somogyi Győző groteszkbe hajló, biblikus témájú művei, Borsos Miklós lírai hangvételű akvarelljei és rézkarcai, Szabó Vladimir aprólékosan kidolgozott, látomásszerű grafikái, Szalay Lajos expresszív tusrajzai. Külön figyelmet érdemel Plugor Sándor Stáció című tusrajz sorozata, amelyet életének utolsó éveiben készített és eddig még nem szerepelt kiállításon.

DSC_9099_Copy

A gyűjtés luxusának engedve a Németh család folyamatosan egészíti ki az anyagot olyan művekkel, amelyekhez az alkotójukhoz fűződő barátság, tisztelet, illetve anyagi segítségnyújtás miatt kötődnek.

A tárlat a szentendrei MANK Galériában 2016 márciusában megrendezett kiállítás folytatása, újabb jelentős művekkel kiegészítve.

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban látható gyűjtemény lehetőséget biztosít arra, hogy a soha egymás mellett nem említett erdélyi és az anyaországi képzőművészek alkotásait egy környezetben láthassuk. Ennek révén a magángyűjtő választási szabadsága a közönség élményévé válik.

A tárlat 2016. augusztus 7-ig tekinthető meg.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu