Tavaszi kiállítás Nógrádban

606

Megnyílt a 34. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat

a hazai képzőművészeti alkotások seregszemléje május 27-én. A kiállításon mintegy száz alkotó 157 festményét, grafikáját, plasztikáját, szobrát mutatják be Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban. A 34. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat augusztus 26-ig látogatható.

A 34. tavaszi tárlat alkotásai jól reprezentálják napjaink legfontosabb művészeti törekvéseit, a sokféleségben mindannyian megtalálhatjuk a szívünkhöz legközelebb álló festményt, rajzot vagy szobrot – mondta a megnyitón K. Peák Ildikó művészettörténész, a kiállítás kurátora. A kortárs képzőművészeti kiállítás, különösen a csoportos tárlat, sokszínű, sokrétű válaszadás a bennünket körülvevő világra, megannyi reflexió mindennapjainkra az alkotók egyéni nyelvén fogalmazva; ez a sokszínű világ köszönti a látogatót a falakon – tette hozzá.

K. Peák Ildikó felidézte, hogy az 1965-ben Salgótarjánban megnyílt első észak-magyarországi területi képzőművészeti kiállítás tekinthető az 1971-től megrendezett tavaszi tárlat jogelődjének. Az 1970-es évek elején a régió festő- és szobrászművészei számára adott bemutatkozási lehetőséget, majd a nyolcvanas évektől egyre inkább országos kitekintésűvé vált, teret engedve a kor kiemelkedő alkotóinak.

34_salgotarjani_tavaszi_tarlat

A tárlatot az 1990-es évektől kétévente a rajzbiennáléval, illetve rajztriennáléval felváltva rendezik meg. A kurátor kiemelte: a kiállított művek széles merítést adnak a 21. századi alkotóművészet tendenciáiból, és a leggazdagabbnak – mind mennyiségben, mind a sokszínűség tekintetében – ebben az évben is a festészeti anyag tűnik.

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere a megnyitón az idén 95 éves város egyik legrangosabb rendezvényének nevezte a tárlatot. Mint mondta, rangot ad az eseménynek, hogy több mint négy évtizede van jelen a nógrádi megyeszékhely kulturális életében, rangot ad továbbá országos jellege, valamint az is, hogy évtizedek óta nem lankad iránta sem a közönség, sem a művésztársadalom figyelme.

Hagyományosan látható a múzeumban a múlt évi tárlat nagydíjasának kamarakiállítása is, ezúttal Kopasz Tamás festőművész munkáit mutatják be.

34_salgotarjani_tavaszi_tarlat_2

Átadták a 34. tavaszi tárlat díjait is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 300 ezer forintos díját Móder Rezső képzőművésznek adta át dr. Vígh Annamária, a tárca közgyűjteményi főosztályának vezetője. A Magyar Művészeti Akadémia díját Durucskó Zsolt grafikusművész, a Magyar Festők Társasága díját Bánsághi Tibor festőművész nyerte el. Salgótarján Megyei Jogú Város díját Várhelyi Tímea festőművész, a Dornyay Béla Múzeum elismerését Vankó István festőművész kapta.

A 34. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat augusztus 26-ig látogatható.

Forrás: MTI

Fotó: museum.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu