Capa-kiállítás Triesztben

307

A Robert Capa in Italia kiállítás utolsó itáliai állomására érkezett

a trieszti Castello di San Giusto-ban található Alinar Image Museumban május 26-án 18.30-kor nyílt meg a Nemzeti Múzeum legújabb tárlata. A különleges kiállítást szeptember 17-éig tekintheti a nemzetközi közönség. A Robert Capa in Italia kiállítás Róma, Firenze, Genova, Milánó, Troina, San Gimignano, Parma után utolsó itáliai állomására érkezett: május 27-étől szeptember 17-éig a trieszti Castello di San Giusto-ban található Alinar Image Museumban látogatható. A tárlatot Giorgio Pressburger, a budapesti olasz intézet egykori igazgatója, Claudio de Polo a Fondazione Alinari elnöke és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg. A Richard Wheelen és Cornell Capa által válogatott Robert Capa Mestersorozat 937 felvétele között közel 80 fotográfia található, amelyet Itáliában készített a magyar származású, világhírű fotóriporter.

Robert Capa a normandiai partraszállás előtt három alkalommal is partra szállt Itália földjén: Szicíliában, Salernoban majd Anzióban. Képein Palermo átadásától kezdődően a troinai ostromon át, a Salernótól Nápoly felé majd onnan Cassino irányába folytatódó hadműveletek, az anzioi partraszállás képei láthatóak. Tábornokok, közkatonák, civilek. Harcok arcai. A fotográfus érzékeny emberábrázolása jellemzi a képeket, amelyek egyúttal az olasz történelem fontos dokumentumai is.

A kiállításon digitális anyag egészíti ki a printek, magazinok bemutatását, amely Robert Capa második világháború idején készült képeit mutatja be, így szélesebb keretbe helyezve munkáját.

capa_tiriest_MNM

A Robert Capa in Italia mellett a Magyar Nemzeti Múzeum több nemzetközi projekten is dolgozik. Idén júniusban Sissi és Magyarországa magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században címmel Kínában, a Shanghai Múzeumban mutatkozik be az intézmény gazdag gyűjteményéből készült válogatás.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu