Ikonok: Grace Kellyt a visszafogottsága tette emlékezetessé

377

A szőke philadelphiai lány a finomságot és könnyed eleganciát testesítette meg, azt a kifinomult nőiességet, amit mai világunkból annyira hiányolunk.

Az amerikai Grace Kelly, aki 1955-ben Oscart kapott a Vidéki lány című filmben alakított szerepéért, igazán híressé azzal vált, hogy felesége lett Monaco hercegének, III. Rainer-nek. A jó családból származó amerikai szépség, az ötvenes évek egyik legragyogóbb csillagaként olyan férfiakkal ápolt bensőséges viszonyt, mit Cary Grant, Clark Gable vagy David Niven.

E stílusos férfiak oldalán – akik mellett legtöbbször a kliséknek megfelelő nők mutatkoztak – a szőke philadelphiai lány kitűnt intelligenciájával, törékenységével és azzal, hogy nem a feltűnéssel, hanem a visszafogottságával lett emlékezetessé. Grace Kelly a filmvásznon és a valós életben is a finomságot és könnyed eleganciát testesítette meg, azt a kifinomult nőiességet, amit mai világunkból annyira hiányolunk.

A Kelly-stílust a finom nőies holmik romantikus kombinálása, a nyakba kötött selyemkendők, a testvonalat finoman követő tubusruhák, a tökéletesen szabott nőies kosztümök, az apró és finom ékszerek kitalált viselése, egyszóval a visszafogottság és a fennköltség jellemezte.

Amikor európai hercegnévé vált, honfitársainak nagy büszkeséget jelentett, hiszen az amerikai „jet set” ekkortól érezhette igazán otthon magát Európában, az amerikai pénz a híres monacói menyegző után lett igazán elfogadott a kontinens „legfelső körei” számára.

A finom vonású ifjú hercegnő minden alkalommal olyan belső eleganciát sugárzott, amely a magamutogató – a testiséget pedig egyre jobban hangsúlyozó – világnak is feltűnt. Grace Kelly élő példája volt annak, hogy az elegancia suttog, és nem kiabál. Visszafogottsága által volt tökéletes, azon jól beazonosítható légiesség által, amely híressé tette.

Az Hermes cég egyik legkeresettebb termékét, a Kelly modellt éppen azért nevezték el róla, mert ebben a táskában a kézműves tökéletesség, a tradíció és a visszafogottság éppen olyan egységet alkot, mint Kelly életében a tehetség, a szépség és a tökéletes arányérzék. A legendás táskát az Hermes tervezői már a harmincas években megalkották, de csak az ötvenes évek közepén kapta fel a világ, amikor a monacói hercegnő megjelenésének állandó és nélkülözhetetlen darabjává vált.

A divatvilág nagyjai ma is előszerettel utánozzák vonalaikkal a Kelly által szívesen viselt darabokat: a derékra szűkített, gömbölyű vállú „kiskosztümöket”, a decens gombos blúzokat, a kövekkel aprólékosan díszített csipke estélyi ruhákat. Leginkább azonban azt az összhatást próbálják utánozni, amelyet Grace Kelly úgy ért el, hogy soha nem mutogatta idomait – valójában a megközelíthetetlensége tette emlékezetessé.

Éppen ezért vált hosszú évtizedeken át ható és ma is sokat emlegetett ikonná. Ellentétben mindazokkal a percekre híresekkel, akiknek sem az arcára, sem a nevére nem emlékezünk, stílusukra pedig azért nem, mert a stílus előfeltétele a finomság, az átgondoltság és a következetesség.

Grace Kelly mindezeknek a birtokában volt.

Schiffer Consulting
schiffer@schifferstyle.com

http://mno.hu/schifferstilus

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu