Nyitott Könyvműhely Kiadó Könyvklubja – K-Vonal

369

Hol lakott és hogyan élt Rákosi Mátyás, Nagy Imre vagy Kádár János? Milyen autókkal jártak a kommunista funkcionáriusok? Ki lőtte a legtöbb fácánt, és ki zsákmányolt közülük elefántot? Hova vezettek külföldi útjaik? Hogyan éreztek és gondolkodtak a letűnt kor politikusai?

Majtényi György műve lebilincselő olvasmány, ám nem anekdotagyűjtemény, hanem hiánypótló társadalomtörténeti munka. Huszadik századi történelmünk egy mostanáig ismeretlen fejezetét beszéli el.

„Az elit – nem kitüntetett szerepéből, hanem kiemelkedő társadalmi pozíciójából fakadóan – minden korszakban mintaadó szereppel bír a társadalomban.”

Majtényi György történész, a Magyar Országos Levéltár főosztályvezetője a tőle megszokott pontossággalé nyúl ehhez a nagyon izgalmas témához. Szórakoztatóan, érdekesen.

„A vadászat többek szemében a férfiasság, az erő, a hatalom szimbóluma is. A vadászok azt tartják, hogy a vadászaton ismerszik meg, ki milyen ember valójában.”


A második világháború után a kommunista pártvezetők megismerték, és hamar megszerették a Horthy-kori elit életét: a villákat, az autókat, a vadászatot, az utazást. Emellett új szokásokat is meghonosítottak, előszeretettel mutatkoztak munkások társaságában, és nagyon szerették a focit.

K-vonal: Uralmi elit és luxus a szocializmusban című könyv szerzője azt mondja: a Kádár-rendszerről sugallt puritán imázs tudatos PR-munka volt.

Hamar eltanulták a korábbi elit életvitelét, vadászatokra jártak, luxusautókkal közlekedtek, és villákba költöztek. Az ’50-es években elsősorban Chevrolettel jártak, a hatvanas évektől Mercedesszel – állítja. A Rózsadombot, amelyet a háború után foglalt el a pártelit – a régi elit és középosztály elhagyott, illetve elkobzott villáinak birtokba vételével -, „káderdűlőnek” hívták.

A történész szerint 1948-tól Vas Zoltán irányította a villák szétosztását, és az államvédelem egy külön osztálya foglalkozott a kiutalásokkal. A Kádár-korszakban a feladat az MSZMP pártgazdasági és ügykezelési osztályához került, melynek élén mindenkor az első titkár bizalmi embere állt. A hatalom birtokosait ezenkívül lakásvásárlási kedvezmény, soron kívüli gépkocsi-vásárlási lehetőség illette meg, és természetesen kedvező nyugdíjszámítási feltételeket biztosítottak számukra.

Mindenkinek ajánlom ezt a kötetet, aki meg szeretené ismerni a magyar elit életét a Kádár-korban.

A könyv megrendelhető a következő oldalon:

http://www.nyitottkonyv.hu/konyveink/konyv/84/K-vonal

 Flag Polgári Műhely, Heti_Valasz_Online, citatum.hu

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu