Elindultam világ útján

357

Budai Ilona több évtizede melengeti lelkünket a magyarság népdalkincsének bemutatásával.

A művésznőt a Ki Mit Tud és az első magyar népzenei vetélkedő, a Röpülj páva című műsorokban ismerte és szerette meg az egész ország, és ahol Kodály Zoltánné különdíjában részesült. Az azóta eltelt időben kettős szerepet vállalt. Hozta-vitte a magyar népdalokat. Sok olyan helyen csendültek fel méltó tolmácsolásában a magyar népdalok, ahol nem hallottak még ilyet, vagy, ahol már-már feledésbe merült. Viszont a Kárpát-medence magyarok lakta területeit járva, gyűjtötte is az újabb és újabb népdalos kincseket (később meséket is).

Az egész országot tanította énekelni, illetve kápráztatta el énekével a Magyar Rádióban húsz évig hallható Énekeljük együtt! és Fúvom az énekem című műsoraival.

A kötet felépítése inkább ez utóbbi műsor szerkezetét idézi, hiszen minden egyes dalhoz történetet is kapunk, sőt nem csak történetet, hanem, ahogy a kötet alcíme is jelzi: emberi sorsokat. Budai Ilona ugyanis nem pusztán csak adatközlőket látott az énekek előadóiban, hanem szinte minden esetben mély emberi kapcsolatokat is létesített. Így több tízezernyi tisztelője, rajongója mellett sok-sok barátra is szert tett határon innen és túl.

Budai Ilonával a csodálatos magyar népdalokat

Forrás: Dialekton Népzenei Kiadó

Énekeljük együtt újra Budai Ilonával a csodálatos magyar népdalokat

Az Elindultam világ útján című kötet érdekessége, hogy a lekottázott dalok és emberi történetek mellé egy kis segítséget is kapnak azok a „bátrak”, akik megpróbálják elénekelni a dalokat, de mondjuk nem (nagyon) tudnak kottát olvasni – a dalok megismerésében és természetesen meghallgatásában segít a könyvhöz csatolt CD-lemez. Így lesz teljes ez a szép kiállítású kiadvány.

Zelnik Bálint

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu