Sorozatmustra XXXIII. – Chase – 2010/2011

184

Szerettem volna úgy kezdeni ezt a bejegyzést, hogy nyomozós sorozat, de tudnak még újat mutatni nekünk. Nos, kijelenthető, hogy nem. Semmi újdonság nincs abban, hogy egy nő akarja elkapni a rosszfiúkat, akik a börtönből szöktek meg. Hosszabb vélemény a bejegyzésben:

Azt hiszem a Chase az első olyan pilot idén, ami egyáltalán nem tetszett, sőt kifejezetten csalódtam benne. Az upfronts adatlapon is látni, hogy várakozási faktorként elég magas pontot adtam meg, amit azóta szívesen módosítanék. Ennyit tesz az, hogy az embert megvezetik az előzetessel. Plusz olvassa azt, hogy ki a rendező (David Nutter) és a producer (Jerry Bruckheimer) is ismerős valahonnan. Ehhez pedig már csak annyi kell, hogy legyen pár ismerős arc a sorozatban, és tökéletesre sikerül az átverés. A pilot után csak annyit tudtam kérdezni, hogy ezt ki gondolta komolyan? David Nutter biztos szívhatott valamit, Bruckheimer lassan mindenhez a nevét adja, az NBC meg ugye nem túlságosan beszámítható. Azt egyébként már mondanom sem kell, hogy a csatorna fejesei között több olyan is van, akiknek a Chase a kedvence -> elmebeteg egy banda ez.

 
 
A történetet teljesen sikerült eltalálni májusban. Marshallok nyomoznak olyan emberek után, akik szökevényként tengetik napjaikat. A pilot elején rögtön egy üldözésbe csatlakozunk be. Szaladgálás, drámai pillanatok, pörög az egész, nem is lenne sok baj ezzel. Természetesen a szökevényt elkapják, majd rögtön kapunk egy másik ügyet, ráadásul nem is akármilyet. A mostani barátunk már 5 éve éli életét a börtön falain kívül, és ráadásul még pár embert is meggyilkolt azóta. A feladat tehát adott a csapat számára, igen itt is egy kisebb csoport verbuválódik, el kell kapni a gyilkost, lehetőleg minél gyorsabban.
 
A sztorinál nem nagyon akartam foglalkozni vele, annak ellenére, hogy ott is elvérzik a sorozat, de a leginkább a szereplőkkel van baj. Kelli Giddish minden, csak nem tökös csaj, legalábbis egyáltalán nem tud megbirkózni a szereppel. Már a Past Life-ban is bajom volt vele, úgy látszik itt is lesz, nem kevés. Ráadásul a csapat többi tagja is vérzik minden ponton. Amolyan másodhegedűs embereket szedtek össze, hogy majd itt bizonyíthatnak. Van Cole Hauser a K-Ville-ból, Jesse Metcalfe a Született feleségekből, valamint Amaury Nolasco is befut a Prison Breake-ból. Mondom, mellékszereplők, akik itt is tucat-karaktert hoznak. Hiába ismert színészek, legalábbis láttuk már őket több helyen, ennyi idővel a képernyőn nem tudnak megbirkózni.
 
A megvalósítás sem nyerte el tetszésemet. A sztori összerakása, a nyomozás teljesen rendszertelen és unalmas volt. Az akciók gyengék, igaz ez inkább krimi/dráma vonalon mozog, de akkor legalább ne erőltessék a másik oldalt. Egyáltalán nem tudták átadni sem a szereplők, sem a megvalósított világ azt a feszültséget, amit egy ilyen bűnöző nyomozása közben kellene érezni. A helikopteres jelenet egyszerűen nevetséges volt, mint ahogy az ott kialakított „fordulatnak” szánt csere is. A „sokkal többet vártam tőle”, vagy „a hatalmasat csalódtam” szerintem most egyet jelent. Rossz pilot-ot, rossz sztorit, még akkor is, ha egy rész egy eset elv alapján kaphatunk jobbat, ez szerintem itt nem fog működni a szereplők miatt. 4/10 az ítélet. És az is mindent elmond a véleményemről, hogy a rész második felére már a gyilkossal kezdtem el tartani, egyszerűen ennyire nem jött be a nyomozós csapat.

teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu