Sorozat mustra XXXI. – Mercy

331

Egy újabb sorozat, ami csak egy évadot élt meg, de legalább azt teljesen befejezte? Vagy nem? Nézte valaki? Kezeket fel? Csak mi szenvedtük végig az első évadot? Pedig most már itthon is látható, nézzétek, nyáron jó szórakozás lesz. Vagy? Olvassátok el a véleményünket, aztán egyesítsük erőinket.

Vége a dalnak, és ezzel együtt örökre el is köszönhetünk a Mercy nővérkéitől. Akik nagyon kevés ember szívébe lopták be magukat. A helyzeten nem nagyon van mit szépíteni. Az NBC idei orvosos – nővéres újonca megpróbálta, futott egy teljes évadot, de nem sikerült neki. A nézettség egyáltalán nem igazolta, hogy lenne értelme berendelni a második évadot, és ezzel teljes mértékben egyet is kell értenünk. A finálé sem nevezhető elfogadhatónak, de örülök annak, hogy legalább az első évadot meg tudtuk nézni. Tudtuk? Követte még valaki? Mennyien vagyunk? Igaz, én is feltettem magamnak az évad során azt a komoly kérdést, hogy melyik sorozatot nézem annak ellenére, hogy nagyon szarnak tartom, és a válasz, az egyik válasz, a Mercy volt.

 
Lehet itt dobálózni rengeteg divatos jelzővel. Mondhatjuk azt is, hogy feelgood soriról van szó, és a guilty pleasure is előkerülhet valamelyik polcról, de akkor sem tudnánk teljesen lefedni a valóságot. Ezek mind igazak az évadra, aminek szerencsére voltak fénypontjai – jó részei is, de sajnos elhalt az egész próbálkozás, illetve a többség a klisé-halmazban, és abban, hogy egyszerűen túl komolyan vették magukat. Pedig a pilot után nem sok esélyt láttam arra, hogy jó legyen a dolog, de aztán megfogtak a szereplők, érdekelt mi van velük, komolytalan volt az egész. Buli, pia, olykor komolyabb betegek, de nem volt az a tipikus drámai – orvosos sorozat. Volt benne valami könnyed lendület, ami hétről hétre rugdosott engem is.
 
 
Aztán ez a könnyedség meghalt. Szó szerint. A szereplők élete komolyra fordult, olykor már túl komolyra, nem nagyon lehetett nevetni rajtuk, vagy örülni annak, hogy csak élnek bele az életbe. Jöttek a drámák, a betegségek, a szakítások, az összejövetelek, az értelmetlen szerelmek és sorolhatnám. Pedig, ha van olyan orvosos sorozat idén, ami talán megélhetett volna legalább egy következő évadot, akkor erre tettem volna le a voksom, csak ahhoz az íróknak is több füvet kellett volna szívniuk, hogy ne legyenek ennyire komolyak.
 
Az elején megismerkedtünk három nővérrel. Közülük kettő amolyan badass picsa volt, akiknek még az orvosok sem mertek nagyon beszólni, ráadásul egyikőjük még katona is volt, Irakban szolgált, szóval látta, amit nem kellett volna. A dokikat szívató, magukat mindig leívó és komolytalan helyzetekbe kerülő csajok aztán átmentek valami picsogó, idegesítő romhalmazba. Egyik oldalon ott volt az alkoholista család, megcsaló illetve megcsalt férj, egy estés/éjszakás kaland helyett komoly barát, míg a másik oldalon az állandó szenvedés a kapcsolatokban.
Én minden héten elnéztem volna ezt a sorit, ha ez a három csaj, Veronica (Taylor Schilling), Sonia (Jamie Lee Kirchner) és Chloe (Michelle Trachtenberg) állandó jelleggel móresre tanítja a dokikat, jobban végzik a dolgukat mint bárki más, és sokkal többet is tudnak ha valamilyen seb ellátásáról van szó. Aztán munka után fogják magukat, beülnek valahova, buliznak, nem veszik komolyan az életet, egyszerűen csak pörögnek, családdal vagy anélkül.
 
 
A helyzet viszont nagyot változott, és ez a fináléra sem gyógyult meg. Nem mondom, hogy nem tetszett a sorozat szintjén a finálé, hiszen volt benne minden, amitől ez az orvosos dolog működhet, viszont a többi gyengus lett. Veronica két faszi között vergődött végig. Nem tudott kigyógyulni a szolgálat alatt ért traumákból, alkohollal próbálta csak enyhíteni fájdalmát, plusz egy értelmetlen bolti lopásba is belekeveredett. Ez utóbbi pont olyan esemény, amire egy kérdésem van, miért kellett? Ezek után a karakter teljesen magába roskadt, nem nagyon tudott mit kezdeni az életével, dokihoz kellett járnia, és sorolhatnám. Sonia, akit a hely szépének mutattak be, szintén gyorsan változott. A korlátlan boldogság forrásának keresése helyett (értsd: minden este más faszi), komoly kapcsolatba keveredett, utána pedig már nem az volt, ami miatt megszerettük. Chloe meg vitorlázott minden irányba, talán vele tudtak a legkevésbé komolyak vagy komolytalanok lenni. Az „óvodás” szerepkör teljesen bejött neki, de ennél tovább nem tudtunk menni.
 
Ne csak a csajokról beszéljek, természetesen a férfiak az orvosok csapatát erősítették inkább. Ismert arcokkal ráadásul. Míg a nővérek közül csak Michelle volt ismerős számomra, addig itt James Tupper és James Van Der Beek is az ismertebb színészek közé tartozik. Igaz utóbbi csak az évad második felében került elő, de így is nagyot dobott a sorozaton, főleg a végére.
A főbb szereplők mellett, olykor kaptunk azért a betegek személyében ismertebb vendégszereplőket. Mint pl. a Gilmore nagymamát, aki több részre is visszatért hozzánk.
A finálé két komolyabb esetet is hozott. Egyikbe Chloe keveredett, másikba pedig Veronica. Igaz nagyon nonszensz módon, de ezen már ne akadjunk fel. Egy omlásnak indult házban segített két gyereken, természetesen a ház rájuk dőlt, de sikerült kimenteni őket. Sands doki vezényelte le kintről a dolgokat, és segített Veronica-nak. Illetve ő volt az, aki hazajött (még a pilot-ban) csak azért, hogy a badass nővérrel legyen. Aztán a helyzet úgy hozta, legalábbis Veronica örökös őrlődése miatt a végére úgy döntött, hogy visszamegy a terepre, a háborúba. Sonia boldogabb lezárást kapott, visszakapta a korábbi rendőr barátját. Chloe meg eldöntötte, hogy orvos lesz, elege lett a csicska szerepből, na meg szerelmi élete sem úgy alakult ahogy szerette volna. A finálé fináléja, a cliffhanger is előkerült az utolsó percekben.
 

Veronica végre elköltözött családjától, saját lakást bérelt, ahova volt férjét Mike-ot várta. Mike viszont megállt segíteni egy autósnak, és közben valószínűleg bajba keveredik. Valamint Sands doki gépével sincs minden rendben, a hírekben halljuk, hogy ott is gondok lehetnek. Ezzel a fináléval nagyjából arra utalnak itt a készítők, hogy a fürdőben ejtőző Veronica mindkét „szerelmét” elveszítheti. Tipikusnak mondható vég ez, és mivel folytatás nem várható, így nekünk kell eldöntenünk, hogy kivel mi lesz?!
 
Pontok tekintetében én maradok amellett, hogy az egész évad 5/10. Több szálat elvarrtak, kaptunk pár lezárást, és igazából „csak” ez a „ki hal meg vagy sérül meg” vonal maradt fent. De ettől még nem fogom kaparni a falat, örülök neki, hogy ha már én kellően gyenge voltam, és nem kaszáltam el a sorozatot, legalább a csatorna megtette. Én meg titkon kuncogok azon, hogy úgy tette meg, hogy legalább befejezte az évadot.
 
teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu