Grimm (NBC) – Pilot 2011-12

537

Elindítok én is egy történetet, egy mesét, ami majd több oldalról is megközelíti a Grimm az NBC és úgy egyébként ennek az újoncnak a jelenlegi helyzetét. Kezdjük ott, hogy a premier hivatalosan jövő héten pénteken várható.

De ez annyiban talán téves információ, hogy már elérhető a pilot, így aki várta vagy csak egyszerűen kíváncsi volt, már meg is nézhette, hogy mit tartogat a Grimm. Én kezdem kicsit messzebbről ezt a mesét, mondjuk úgy májusig ugorjunk vissza az időben, mert ott dőlt el a sorozat jövője is és ott írtam először rövid véleményt arról, hogy mit is gondolok.

Az upfronts alatt beraktam a lesajnált sorozatok kalapjába, onnan közelítettem a dolgot, hogy pénteken egy Chuck felvezetéssel semmi esélye nincs egy újoncnak. Az első videók nem győztek meg, gyengének tartottam látvány szempontjából, a főszereplő teljesen unszimpatikus volt, nem akartam és nem is tudtam egy fikarcnyi esélyt sem adni az egész koncepciónak. Ráadásul ez a napjainkba átültetett mesék világa a Once Upon A Time esetében bár betalált. Mielőtt még a pilotról ténylegesen szó esne, és már szeptember végén tartva időben, látva az NBC nézettségeit, és úgy egyébként a pénteki érdeklődést a sorozatok iránt, ha egy átlagos (csatorna) nézettséget tudna hozni hétről hétre, akkor bizony lenne esélye. És igen, ez az egyik fordulat a májushoz képest, a szezon termését látva, bizony azt gondolom, hogy lehet remény egy teljes évadhoz, a többit meglátjuk jövő héten szombaton és úgy egyébként november végén.

grimm-01.jpg

Az előbb említett változást megelőzte a pilot megnézése, ami után nem akartam hinni a szememnek. Egyrészt teljesen megvett a koncepció, nyoma nem volt annak a szerencsétlenkedésnek, amit az első videókban láttam és a főszereplő sem volt annyira ellenszenves, teljesen jól illeszkedett ebbe a világba. Nem az évad legjobbja, és ennek ellenére sem lett az évad legjobban várt sorozata, de a pilotban eltaláltak szinte mindent ami ahhoz kell, hogy a néző akarja a második részt és várja a folytatást. David Greenwalt (Angel, Buffy) jó munkát végzett, és bár bíznom kellett volna korábban is a sorozatban a neve láttán csak a pilot után tudtam elhinni, hogy komoly szándékai vannak. 

A történetről: főszereplőnk megtudja, hogy egy nagyon ritka képességgel rendelkezik, képes _látni_ ami azt jelenti, hogy látja az emberek igazi arcát, egy Grimm, aki képes felfedezni valakiben ha nem az akinek mutatja magát. Nem marad titok előtte és most ne arra gondoljatok, hogy olvas az ember gondolatai között, sokkal inkább arra, hogy ha meglátna téged, akkor tudná, hogy vámpír, farkas vagy valami hasonló szörny vagy, vagy nem. Az átívelő szál valójában erre fog épülni. Honnan a képesség, mit lehet vele kezdeni, és kik vannak a valódi rossz oldalon, mert már most láthatjuk őket munka közben. Emellett pedig, mivel főhősünk egy rendőr, társával egy fura gyilkosság után nyomoz, ami szintén fura lények felé vezeti főszereplőinket. 

Átívelő szál, és természetesen az „egy rész egy eset” elv is érvényesülni fog. Lesznek majd részek, amikben nem nagyon fogunk előre haladni a fő vonalat tekintve, de ha érdekesek, látványosak lesznek az esetek, nem is fog ez majd annyira hiányozni nekünk. Legalább lesz időnk rácsodálkozni arra a világra, amit itt felépítettek nekünk. A kitalált helyszínek, a városka élete, a sötét/szürke hangulat, a lények, mondhatni minden abba az irányba mutat, hogy egy nagyon jó sorozattal is lehet akár dolgunk. Engem mindenesetre megvettek a látvánnyal, jobban mondva a hangulattal. Tökéletes képekkel dobták fel az egészet, nagyon darkos vonulata lett. És teljesen sikerült elfelejtenem azt a tényt, hogy péntekre érkezik és az NBC hozza. 

A szereplőkkel sincs semmi bajom már, David Guintolit nekem szokni kell még, annak ellenére, hogy egy rossz szavam nem lehet a játéka mellett, ami minimálisan várható tőle azt teljesen magabiztosan hozza is. Russell Hornsby pedig jó társ, míg Silas Weir Mitchell jó mellékszereplő. A többiekről egy későbbi rész esetében megemlékezünk, addig is csak annyit tudok javasolni, hogy próbáljátok be ezt a sorozatot. Itt az eyecandy a városka és a hangulat és ebben a kettőben biztosan nem fogtok csalódni. A nyomozás vagy az átívelő szál lehet esetleg problémás, de nem egy átlagos nyomozós sorozatról van szó amit azzal próbálnak feldobni, hogy a mesék szereplői elevenednek meg előttünk. Több annál és ezt remélem a második részben csak tovább fogja bizonyítani. 

Értékelés: Grimm – 7/10

A Once Upon A Time is ennyi pontot kapott, azt gondolom a Grimm is teljesen megérdemli. Ahonnan indult nálam a sorozat, nagyon „magasra” futott be. Ráadásul amellett, hogy az ABC sorozata is a mesék világát emeli át napjainkba, semmi közös nincs bennünk. Az egyik egy családias dráma, míg másik egy sötétebb, nyomozós sorozat és mint ilyennek, az én listámon mindenképpen helye van. 

teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja


Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu