Üdvözlet Szentendréről

277

A krakkói Galeria Pryzmat és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében rendezte meg Üdvözlet Szentendréről című kiállítását, melynek megnyitóját 2016. június 17-én, pénteken 18 órakor tartották.

Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója az alábbi szavakkal köszöntötte a vendégeket.

„A magyar–lengyel kapcsolatok egy évezrednél is régebbiek. Mélyek, szétágazóak és megújulásra képesek. Kapcsolataink vonalát nem törte meg az sem, hogy csaknem egy évszázada nincs közös határunk. Együtt voltunk az évszázadok során jóban és bajban egyaránt, mert magyarok és lengyelek között sokkal többről szól a múlt, mint közös államiságaink, közös uralkodóink emlékvilágáról: sokkal inkább évszázados közös történelmi tapasztalatokról. Ha a lengyelt baj éri, az a magyart is eléri, és fordítva. Nehéz ezt átadnunk a 21. század nemzedékeinek, akik közül sokan úgy gondolják mindkét hazában, hogy a történelem csak lecke és nem stratégiai jövőépítés. A szavak és a mondatok a magyar–lengyel kapcsolatokban fontosak, de a képek gyakran képesek azokat felülírni. Sőt a művészetek néha sokkal többet képesek elmondani, mint a szavak mesterei, mert őket a lélek vezeti. Nagyon örülök annak, hogy Krakkóban magyar művészek alkotásai állnak a falakon. A kortárs magyar festészet számos remekét csodálhatjuk meg, és közben azon gondolkozhatunk, hogy a művészetek mennyire egyetemesek, még akkor is, ha érződnek a nemzeti percepciók. Az alkotás időtlen és egyetemes folyamat, akár a Dunánál, akár a Visztulánál történik. De a formákban és a színekben visszaköszön mindenütt a hely, még akkor is, ha az alkotó ezt nem is akarja. Még akkor is, ha ezt csak az éles szemű látogató veszi észre.

Szentendre kisváros Budapest határában, a Duna mentén. Mindig dolgos dunai népek lakták, akiket a sors sokszor messziről vetett ide. Így kerültek ide festőművészek is az 1920-as években, akik művésztelepet hoztak létre, és más művészeket is a városba csábítottak. Így lett Szentendre a festők városa. Persze élnek itt kiváló szobrászok, grafikusok, iparművészek, fotósok és médiaművészek is. Amit most Krakkóban bemutatunk, csak egy szelet a gazdag szentendrei, és még kisebb szelet az összmagyar művészetből. Szepes Hédi, a kiállítás kurátora azonban igyekezett úgy kiválasztani a műalkotásokat, hogy azokban visszaköszönjenek a kortárs magyar képző- és iparművészet meghatározó trendjei. A kiállítás Szentendre tisztelgése Krakkó évszázados kulturális értékei, valamint a magyar–lengyel barátság mély hagyományvilága és jövőt építő ereje előtt.”

Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu