Robert Downey Jr. magyar kötődései

379

A Magyar Hollywood Tanács és a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal különleges rendezvényt tartott április 26-án Tatán:

a háromszoros Golden Globe-díjas és Oscar-díjra jelölt, világhírű amerikai színész, Robert Downey Jr. magyar kötődéseiről beszélgettek a polgármesteri hivatal dísztermében megtartott esten.

Robert Downey Jr. 1965-ben született Manhattanben, New Yorkban. Édesapja színész és filmkészítő, édesanyja pedig színésznő volt. Első szerepét ötévesen kapta, majd 20 évesen csatlakozott a Saturday Night Live stábjához és Hollywoodba költözött. A színészt 1987-től folyamatosan keresik, főszerepeket játszik hollywoodi szuperprodukciókban, mint például a Chaplin, az Air America, a Született gyilkosok, a Fergeteges forgatás, A Vasember, a Terhes társaság vagy a Bosszúállók című filmekben.

Az érdeklődők először a tatai zsidó temetőbe látogattak el, ahol Robert Downey Jr. 1820-ban született szépapja, Stern Jakab és szépanyja, Deutschländer Eleonóra nyugszik. A temetőbeli megemlékezést követően Michl József polgármester mondott beszédet, kiemelve: fontos, hogy a fiatal generációk egyre jobban érdeklődjenek a mai, magas szakmai színvonalú magyar filmek iránt. Ezt követően Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke előadást tartott a hollywoodi nagy filmstúdiók magyar alapító atyairól: Zukor Adolph-ról és William Foxról (Fuchs Vilmos). Sorra vette azt a 43 Oscar-díjat, amelyhez magyar vagy magyar származású filmes művészek kötődnek.

31369770_10214023964891174_1318106483681918976_o

Cserteg István tatai filmkutató arról beszélt, hogy az elmúlt 100 évben csaknem 200 filmet forgattak Tatán, illetve Komárom-Esztergom megyében. Hamarosan könyv is megjelenik ebben a témában, amely arra is hivatott, hogy a megyei filmes emlékeket minél szélesebb körben megismertesse. Hubai Gergely filmesztéta, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója Robert Downey Jr. szakmai életét mutatta be számtalan filmrészlet felhasználásával.

Végezetül Bokor Balázs elnök filmes vendégeivel, Szipál Péter fotóművésszel, Piroch Gábor kaszkadőrrel, valamint Pannoniay Boglárka rendezővel beszélgetett Hollywood magyar vonatkozásairól.

Az esemény zárásaként Michl József polgármester és Bokor Balázs elnök bejelentette, hogy közös munkát kezdenek: hamarosan kidolgozzák az I. Tatai Filmfesztivál megrendezésének részleteit.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu