Wonder Woman – a szuperhősnő, akire a férfiak vágynak és aki a nőknek is tetszik

265

Wonder Woman fizikai erőfölénye talán riasztó lehet, hiszen nem minden nő képes komplett templomtornyokat lerombolni, de szépsége, idomai és ártatlansága felett egyetlen férfi sem tud majd szemet hunyni. Meglepő, de ő az első szuperhősnő, akiért talán a nők is rajonganak majd.

Voltak már szuper képességekkel megáldott hősnők, emlékezzünk csak a játszi könnyedséggel falat mászó Macskanőre, vagy a Fekete Özvegyre, esetleg Lara Croftra, Elektrára vagy Aon Fluxra. Azonban hiába minden elszántság, erő és akarat, az igazi nagybetűs szupernő csak nem tudott megszületni a filmvásznon. Mert fentebb említett hősnők oly messze estek attól az ideától, amit sokak fogalmaznak meg magukban a nőről, mint mondjuk Angelina Jolie Audrey Hepburntől.

A szuper képességek mellett – amelyekkel világokat döntöttek porba, erősebbek, ügyesebbek lettek, mint a férfiak – az a fajta elegancia, nőiesség hiányzott belőlük, amitől egy nő minden koron át nő marad. És ami, vagy inkább aki most végre megérkezett: Gal Godot személyében a Wonder Woman című filmben. Talán nem véletlen, hogy Wonder Woman végre igazi nő lehet, hiszen amíg az ilyen típusú filmeket javarészt férfiak jegyzik, addig ez a mozi egy bizonyos Patty Jenkins nevéhez fűződik. Azonban mielőtt arra gondolnánk, hogy a női rendezés majd mindenre gyógyírt jelent, van egy rossz hírünk. A rendezés valószínűleg nem nélküli pozíció, vagy képes valaki jó mozit csinálni vagy nem. És Jenkins filmje sem lépi túl a szórakoztató, de mondanivalójánál sajnos lényegesen hosszabb kategóriát.

Diana és Hypoolita.

Diana és Hypoolita.

A sztori – háborús kémregény két gyönyörű főszereplővel
A történet az első világháború ideje alatt játszódik. Az elragadó sziget, amelyen csupán amazonok élnek, messze esik a való világtól, viszont közel az istenekhez, és az isteni történésekhez. Így születhetett meg az agyagból gyúrt kislány, Diana is, akit Zeusz keltett életre, és akit édesanyja Hippolyta királynő nevelget. A szigeten, minden békés, az amazonok azonban folyamatosan edzenek, háborúra készülnek, hiszen ki tudja, meddig tart az édeni állapot, mikor támadnak rájuk és mikor kell majd magukat nyílvesszőikkel megvédeni. Elképesztő erejükkel, ügyességükkel gondolják magukat védeni, mit sem tudva arról, hogy időközben – a szigeten kívül – feltalálták például a puskaport, a golyókkal üzemelő fegyvereket, ami ellen ugyebár még a golyóálló mellény sem nyújt minden esetben megfelelő védelmet.

WonderWoman_jelenetfoto (3)

Diana, nyughatatlan kislány, valójában semmi mást nem akar, mint követni az őt körülvevő nőket. Harcos akar lenni, igazi amazon. Csakhogy édesanyja más sorsra szánja a csöpp lányt, ezért megtiltja számára, hogy eddzen. Így titokban nagynénje, a legjobb harcos (Robin Wright) szárnyai alatt cseperedik, míg nem a királynő rájön a csalásra. De közben az évek is elszaladnak, Diana kamaszlánnyá serdül, anyja végül szabad utat ad neki. Diana pedig keményebb lesz, mint társai, és bizony szebb, magasabb, gyönyörűbb is, mint ők.

Gal Godot és Chris Pine

Gal Godot és Chris Pine

Ekkor találkozik az első világháborús pilótával (Chris Pine), akit ki kell szabadítania tengerbe zuhant repülőgép roncsából. Két világ találkozik egymással, a szó szoros értelemben, míg ki nem derül, hogy Steve Trevor pilóta valójába brit kém, s hogy a szigeten túl emberek milliói halnak meg naponta. Diana úgy látja, hogy a harcokért, Árész, a háború istene felel, ha vele végezne, véget érne minden szenvedés. Így kel hát útra Trevor és Diana, hogy mindketten véghez vigyék küldetésüket.

WonderWoman_jelenetfoto

Mindig kell egy csapat
A küldetést, amelyhez többen is csatlakoznak – egy részeges skót mesterlövész, (Trainspottingból megismert Ewen Bremner), egy indián, egy török, és amelynek során bebizonyosodik, hogy Árész ugyan nem az, akire Diana gondol, de végül az ember jó lény, ha német, ha angol, és a jóságában hinni kell.

Legalábbis ezt mondja a harcos Diana, aki később felnőtt történészként (a film nyitó- és zárójelenete) már kevéssé hisz abban, hogy az emberiséget pont neki kell megmenteni. Szomorú következtetés, mert ugyan a történelem nem épp azt igazolta, hogy az első világháború egy bizonyos nőnek köszönhetően ért véget, azért nem hangzana rosszul.

Most pedig, hogy felbukkant egy ilyen szuperhősnő, aki után talán tinédzserlányok tucatjai teszik jelképükké a fej előtt keresztezett karokat, szóval most, hogy megismertük ezt a jóságért szenvedéllyel küzdő nőt, korai lenne még elveszíteni. Mert a mesékre igenis szükségünk van, s ha azt a mesét Gal Godot tolmácsolja Horváth Lili különleges, mélységekkel teli hangján, akkor pláne!

A filmet június 1-jétől vetítik a hazai mozik.

Forrás: hirado.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu